Avtor: EBM, dne 14. september 2012, 18:09

Aktivisti Eko kroga, društva za naravovarstvo in okoljevarstvo iz Ravenske vasi iz Zagorja ob Savi, so nas prosili, naj posredujemo sledeče sporočilo: skupaj s civilno iniciativo Trbovlje in občino Zagorje ob Savi bodo v sredo, 10. novembra 2010 ob 17ih, organizirali mirni protestni shod pred poslopjem vlade Republike Slovenije v Ljubljani proti pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja podjetja Lafarge Cement za sežiganje nevarnih odpadkov.

Na novo sprejeto okoljevarstveno dovoljenje dovoljuje podjetju Lafarge Cement radikalno povečanje onesnaževanja, kar se tiče izpustov benzena in ogljikovega dioksida.

Da bi sporočilo dobilo čim večjo težo, si želijo, da bi se mirnega protestnega shoda udeležilo čim večje število udeležencev. Prosijo nas za našo podporo in nas vabijo, da se v znak solidarnosti udeležimo mirnega protestnega shoda.

V društvu Ekologi brez meja se zavzemamo za trajnostno ravnanje z odpadki. Evropska strategija o odpadkih je že leta 1989 določila hierarhijo postopkov ravnanja z odpadki, ki se razvrščajo na osi od zaželenih do nezaželenih. Na prvem mestu je preprečevanje nastajanja odpadkov, sledi najvišja možna stopnja recikliranja odpadkov, potem pride na vrsto snovna predelava odpadkov, šele na zadnjem mestu pa se nahajata odlaganje in energetska izraba oziroma sežiganje odpadkov. Več o prednostih in slabostih sežigalnic lahko preberete tukaj.