Slovenijo je čistilo kar 289.000 (14,4 %) prebivalcev Slovenije!

V akciji Očistimo Slovenijo 2012 je uradno sodelovalo 289.000 prostovoljcev oz. 14,4 % prebivalcev Slovenije. Sodelovalo je več kot 133.000 otrok iz 331 vrtcev, 497 šol ter skoraj 3500 društev. Količina zbranih odpadkov je presegla 15.600 m3 oz. 4500 ton odpadkov. V akciji smo čistili 2780 odlagališč, v celoti pa sanirali 1429 odlagališč.

 

Glede na zbrane podatke se je največ ljudi udeležilo akcije v občinah Naklo (36,3 %), Velika Polana (34,8 %) in Mirna Peč (33 %). V osmih občinah je udeležba presegla 30 %. Vedeti pa je potrebno, da se mnogi prostovoljci niso udeležili zbora na uradnih zbirnih mestih in so smeti pobirali sami, brez vednosti koordinatorjev akcije, ki so nam posredovali število udeležencev na njihovih zbirnih mestih. Skupno število udeležencev akcije je bilo zato še mnogo višje in je gotovo precej preseglo številko 300.000 ljudi.

 

Na podlagi podatkov, ki smo jih pridobili pri preklicu na dan akcije in na podlagi naknadno zbranih poročil občinskih koordinatorjev, smo v tabeli zbrali podatke o rezultatih čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012.

Oistimo_Balkan_skupinskaOčistimo Slovenijo 2012 (foto: Tanja Ristič)

 

Poskusili smo zbrati tudi podatke o evidentiranih in očiščenih odlagališčih, a majhen obseg pridobljenih podatkov kaže na to, da ažurnost podatkov v registru divjih odlagališč pada. Vse prostovoljce pozivamo, da še naprej prijavljate divja odlagališča v svojem lokalnem okolju v register, ki služi tudi kot pritisk na odločevalce, ki se tako ne morejo več sprenevedati, da je Slovenija čista. Poleg tega register uporabljajo tako občinski in državni inšpektorji in je odlično orodje, da nekoč dokončno počistimo z divjimi odlagališči.

 

Da bi problematiko divjih odlagališč razrešili pri samih koreninah, smo skupaj z inšpektorji pripravili predloge za zakonodajne spremembe. Zakon o varstvu okolja, ki je v pripravi, bo tako že vseboval nekatere ključne spremembe, ki nas bodo, vsaj upamo, popeljale do bolj čiste Slovenije.

 

Še enkrat smo dokazali, da skupaj zmoremo več! 289.000 x hvala Slovenija!


Piše: Karmen Wamberger

 
 

Očistimo Slovenijo / World Cleanup

   

Sledite nam

FacebookTwitterYoutubeFeed

Iskanje

Prijava na Čist-E-Novice

CAPTCHA Image
   Naloži novo varnostno kodo