Avtor: Helena Nieboer, dne 7. november 2016, 10:11

Verjetno vsakega od nas preplavi občutek, da nam preprosto zmanjkuje časa. Rešitev je več, te vam bo z lahkoto stresel iz rokava vsak predavatelj »time managementa«. Veliko bo govora o postavljanju prioritet, kar je vsekakor res. Verjetno pa vam ne bo vedel nič povedati o tem, da nam preveč časa jemljejo kopice stvari, s katerimi se obdajamo. Poglejmo v svojo kuhinjo – koliko različnih nožev, strgal, oglatih in okroglih kukalnic z luknjami in brez, aparatov za rezanje, strganje, sokovnike, mlinčke, krožnike v vseh barvah, oblikah in materialih imamo! Kopalnica – za vsak del telesa posebno milo, krema, nepregledna množica šamponov. V omarah gore cunj, tudi takšnih, ki jih nismo še nikoli oblekli. Le zakaj? To so vse kradljivci našega časa: čas, ki ga porabimo v trgovini, ko ogledujemo, zbiramo in kupujemo, doma zlagamo in pospravljamo, čistimo.

Stran z navlako, poenostavimo si življenje! To ne pomeni, da se moramo odreči tako imenovanemu civiliziranemu življenju in se vračamo v jame, kjer bomo jedli z rokami, se zavijali v cunje in se umivali v mrzlih potokih. Dovolj je, da zavrnemo stvari, ki jih resnično ne potrebujemo, da popravimo tiste, ki ne delujejo več, da si stvari menjamo ali izposojamo, nakupujemo pa izdelke, ki so trajni.

zw zelenci

To so vse kradljivci našega časa: čas, ki ga porabimo v trgovini, ko ogledujemo, zbiramo in kupujemo, doma zlagamo in pospravljamo, čistimo.

Ekologi brez meja smo spletno trgovino Zelenci ustanovili z namenom, da potrošnike spodbujamo k bolj odgovornemu in okolju prijaznemu nakupovanju. To se kaže v ponudbi izdelkov, ki so alternativa takim, ki jih uporabljamo skoraj vsak dan, a jih takoj po uporabi običajno zavržemo.

Za mnoge ljudi je tak način življenja nekaj povsem novega in bi se morda bili pripravljeni podati na to pot, vendar ne vedo, kje začeti. Prav iz tega razloga smo bili pobudnik prevoda svetovne uspešnice Dom brez odpadkov v slovenski jezik. Simpatična pripoved o družini, ki se je prelevila iz tipične potrošniške družine v takšno, ki v enem letu ustvari za pol steklenega kozarca odpadkov, je tudi praktični priročnik. Avtorica Bea Johnson nas je obiskala tudi v Ljubljani in priznala, da je slovenski prevod knjige tudi na oko lepši kot original.

Če smatramo to knjigo kot teorijo Zero Waste življenja, so pralne vrečke za sadje in zelenjavo že prvi korak pretvorbe v prakso. Za spodbudo smo ju v Zelencih združili v nedeljivo celoto z imenom Teorija in praksa in ponudili posebno ceno.

Pri nakupu izdelkov v spletni trgovini Zelenci imajo korist vsaj trije:

  • KORIST ZA KUPCA: poenostaviti in očistiti svoj neposredni življenjski prostor
  • KORIST ZA PLANET: pomagati pri preprečevanju nastajanja odpadkov
  • KORIST ZA DRUŠTVO: podpora delovanju Ekologov brez meja, ki si z aktivnim delovanjem na področju okolja prizadeva za bolj čisti planet – torej tudi neposredno za vse vas.

Naj bo od danes naprej to naše življenjsko vodilo:

MANJ STVARI = MANJ POSPRAVLJANJA = VEČ ČASA ZA PRIJETNEJŠA IN BOLJ USTVARJALNA OPRAVILA

Piše: Helena Nieboer