Avtor: EBM, dne 17. november 2017, 12:11

Novum transparent Elf Zeleni Logo transparent

 

V sodelovanju z Evropskim Liberalnim Forumom (ELF), Evropsko zeleno stranko in Inštitutom Novum pripravljamo mednarodni dogodek z naslovom "Kako zelene so zelene politike?", ki bo potekal v Ljubljani v prostorih Poligona v četrtek 30. novembra 2017, med 9.30 in 15.00.

 

Zdi se, da med zelenimi razvojnimi dokumenti in politikami ter delovanjem državne administracije obstaja razkorak. Država se v razvojnih strategijah opredeljuje za trajnostni razvoj in prehod v zeleno in krožno gospodarstvo, na turističnih trgih se predstavlja kot zelena turistična destinacija. Na drugi strani pa problem revščine in brezposelnosti manj razvitih območij rešuje z uvajanjem umazane industrije, zaradi česar bodo ta območja trpela še nova okoljska tveganja. Na področju energetike se zanaša na energijo iz fosilnih virov in nuklearko, neambiciozna pa je pri obnovljivih virih energije. Krožno gospodarstvo postavlja v razvojne dokumente, na pogajanjih o ciljih recikliranja, preprečevanja in ponovne uporabe pa ni tako ambiciozna.

 

Ob tem se vedno bolj oži prostor sodelovanja in delovanja okoljskih organizacij in civilnih iniciativ kljub dejstvu, da gre za pomembnega deležnika pri snovanju in izvajanju zelenih okoljskih politik.

 

Kako (ne)aktivna je slovenska politika pri oblikovanju politik na evropski ravni, kako jih prenaša na nacionalno in lokalno raven in kako bi lahko učinkovito zmanjšala razkorak med zeleno teorijo in prakso?

 

O tem se bomo pogovarjali z različnimi sogovorniki s slovenskega in evropskega prostora na dveh panelnih okroglih mizah z naslovi "So-oblikovanje lokalnih zelenih politik" in "Evropska zelena transformacija in krožno gospodarstvo".

 

Prijave zbiramo prek obrazca na tej povezavi. Udeležba je brezplačna, na dogodku bo na voljo dovolj časa za vprašanja iz publike. Več informacij na info@ocistimo.si ali 040 255 433. 

 

Program

 

9.30 Registracija in dopoldanska kava  
10.00 Pozdrav organizatorjev
  • Urša Zgojznik, Ekologi brez meja
  • Robi Godina, Evropska zelena stranka, politični svetovalec
10.05

"Sooblikovanje lokalnih zelenih politik"

 

Moderatorka: Vida Ogorelec

  • Tanja Bolte, generalna direktorica Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje in prostor RS
  • Pavel Gantar, minister za okolje in prostor RS v obdoju 1994-2000
  • Thomas Waitz, poslanec, Skupina zelenih v Evropskem parlamentu
  • Uroš Macerl, predsednik, Eko krog
  • Uroš Brežan, župan občine Tolmin
12.00 Odmor za kosilo   
13.00

"Evropska zelena transformacija in krožno gospodarstvo"

(Ralf Dahrendorf okrogla miza, ELF)

 

Moderatorka: Vida Ogorelec

  • Tadej Slapnik, Državni sektretar v kabinetu predsednika vlade RS
  • Luka Omladič, Filozofska fakulteta, Ljubljana
  • Mathieu Rama, Rreuse, Bruselj
  • Andrej Gnezda, Umanotera
15.00

Zaključek in prigrizek

 

 

Ob tej priložnosti prijazno vabljeni tudi na posvet "Krčenje prostora civilne družbe", ki bo 5. decembra potekal v Mestnem muzeju Ljubljana. 

 

Zelene politike FB event compressed

 

Dodatne informacije: