Avtor: Katja Sreš, dne 19. december 2018, 11:12

Urša Zgojznik, predsednica Ekologov brez meja, je pred kratkim postala Slovenka leta. Naziv so že tridesetič podelili bralci revije Jana. Angažiranost in vpliv na okoljskem področju pa so prepoznali tudi v uredništvu časnika Delo ter nevladnico in aktivistko nominirali za Delovo osebnost leta. Za Uršo lahko glasujete do konca leta trikrat dnevno na tej povezavi

 

ursa zgojznik 74

foto: Adria Media Ljubljana, založništvo in trženje, d.o.o.

 

Leto 2018 je bilo za nas na sploh leto presežkov. 15. septembra se je Slovenija na našo pobudo pridružila globalnemu zelenemu valu čiščenja odpadkov, ki je v okviru pobude Let’s do it! v 158 državah povezal 17 milijonov prostovoljcev. V Sloveniji je rokave zavihalo več kot 36 tisoč posameznikov, ki so v 125 občinah iz narave odstranili več kot 221 ton odpadkov in očistili 155 odlagališč. Država na sončni strani Alp, ki se je letos tudi na račun tovrstnih akcij zavihtela med pet najčistejših držav na svetu, se je tako po odstotku prebivalcev, ki so čistili, povzpela na 15. mesto.

 

Za komunikacijski del akcije, ki smo ga Ekologi izpeljali skupaj z agencijo Futura DDB, smo nedavno prejeli tudi nagrado Sempl za najboljši novi medij, in sicer za najčistejšo pisavo na svetu, ki so jo prostovoljci ustvarili iz pobranih odpadkov. Novica o pisavi je odmevala po vsem svetu, dosegla je celo Japonsko, pisava, ki jo je namestilo že več kot 1000 uporabnikov, pa je brezplačno na voljo na spletu.

 

A Ekologi brez meja, ki bomo naslednje leto praznovali 10. obletnico, že od samega nastanka društva največji poudarek namenjamo preprečevanju nastajanja odpadkov. Tudi na tem področju smo bili letos nagrajeni, in sicer s strani evropskega projekta Strefowa za projekt preprečevanja nastajanja zavržkov hrane Ne meč’mo hrane stran!

 

Urša Zgojznik, predsednica društva in Slovenka leta 2018, ki jo nepravilnosti v svetu vedno znova motivirajo za proaktivno ukrepanje, dodaja: “Včasih se je potrebno ustaviti in ozreti nazaj na prehojeno pot. Človeka pomiri, ko vidi rezultate dela, na področju odpadkov so se v zadnjih desetih letih zgodili izjemni premiki, verjamemo, da tudi zaradi nas. A opraviti bomo morali razmislek, kako odpadke sistematično zmanjševati in kako problematiko odpadkov razumeti v luči podnebnih sprememb. Kot družba imamo tako še precej izzivov, a verjamemo in vsem na svetu želimo že v letu 2019 dovolj razuma in poguma, da se bomo znali še pravočasno soočiti s temi izzivi.”

 

 

Piše: Katja Sreš