Predstavitev društva

Društvo Ekologi brez meja povezuje navdušene aktiviste in je ena vodilnih slovenskih nevladnih organizacij, ki si prizadeva za izboljšanje stanja okolja s poudarkom na učinkoviti rabi virov in aktivnem državljanstvu. Društvo ima aktivno vlogo pri oblikovanju nacionalne strategije za preprečevanje nezakonitega odlaganja odpadkov in se posveča predvsem ozaveščanju javnosti o zadevah, ki so povezane z zmanjševanjem obsega odpadkov in njihovim upravljanjem, ločevanjem odpadkov, aktivnim državljanstvom in trajnostnimi načini življenja.

 

Ekologi brez meja smo nastali ob organizaciji dveh akcij Očistimo Slovenijo, ki veljata za največja prostovoljska dogodka v zgodovini samostojne države. Povezali smo 280.000 posameznikov, podjetja, razna društva, slovensko vojsko, policijo, komunalne službe, občine in celo predsednika države, ki je društvo odlikoval z bronastim redom zaslug. V okviru akcije je nastal edini register divjih odlagališč  v Sloveniji.

 

Po letu 2012 smo se odločili, da akcij Očistimo Slovenijo ne bomo več organizirali, saj se ukrepi, s katerimi bi se divje odlaganje v naravi omejilo, še vedno ne izvajajo. Samo s čiščenjem zato ne predajamo pravega sporočila. Tako smo se odpadkov lotili na drugi strani: tam, kjer nastajajo.

 

Imamo visoke cilje – na lokalni in svetovni ravni aktivno spreminjamo človeške navade in vzorce, ki so škodljivi za okolje. Svoj uspeh dolgujemo pozitivnemu in vključujočemu pristopu do ljudi in težav ob uporabi interaktivnih in zanimivih orodij in metod, ki so primerni za vse segmente naših ciljnih skupin. Spodbujamo sodelovanje in moč posameznikov, saj ta lahko spreminja svet, zlasti če združimo moči za skupen namen, saj smo prepričani, da »na vesoljski ladji Zemlja ni potnikov, vsi smo posadka«, kot je lepo povedal Marshall McLuhan. Smo nevladna organizacija z največjo bazo prostovoljcev, največjo medijsko pokritostjo in največjo prepoznavnostjo v Sloveniji. V letu 2014 pa smo tudi uradno pridobili status nevladne organizacije s področja okolja, ki deluje v javnem interesu.

 

Sodelujemo v mednarodnih mrežah Let's do it, Zero Waste Europe, FUSIONS ter slovenskima Plan B za Slovenijo in Slovenska mreža prostovoljskih organizacij.

  

Več informacij:

Opis projektov društva

Organi društva

Nagrade in priznanja

 
 

Očistimo Slovenijo / World Cleanup

   

Sledite nam

FacebookTwitterYoutubeFeed

Iskanje

Prijava na Čist-E-Novice

CAPTCHA Image
   Naloži novo varnostno kodo