Prijavi storilca

»Imam fotografijo nekoga, ki v naravo odlaga smeti. Zapomnil sem si registrsko oznako avtomobila povzročitelja divjega odlagališča, nimam pa fotografije. Posnel sem povzročitelja pri divjem odlaganju. Kaj lahko storim, če sem nekoga zalotil pri odlaganju na divje?«
 

Kako naj podam prijavo domnevnega onesnaževanja okolja?

Prijavo lahko podate prek telefona, v pisni obliki ali pa tako da izpolnite obrazec, ki ga najdete na http://e-uprava.gov.si/e-uprava/inspektorji/. V prijavi navedite točno lokacijo domnevnega onesnaževanja in podatke onesnaževalca, če je ta znan.

 

Prijavo lahko oddamo pod svojim imenom in priimkom, lahko pa se odločimo za anonimno prijavo. Inšpekcija mora v vsakem primeru ukrepati, hkrati pa naše podatke ne sme posredovati domnevnemu kršitelju. Kot prijavitelj lahko zahtevate povratne informacije o tem, ali je bil nadzor opravljen in kakšne so bile ugotovitve (seveda, če navedete svoje podatke). Če želite biti obveščeni, morate v prijavi napisati, da zahtevate povratne informacije.

 

Za več informacij ali pomoč pri pisanju prijave se lahko obrnete tudi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 


Posameznik pa se lahko, ujet med okvire zakonodaje in (ne)delovanje pristojnih organov, počuti zelo nemočnega.

Javnost zato pozivamo k sodelovanju, pa bomo morda skupaj pospešili kolesje.

 

Vsi lahko sodelujemo! Kako?

S seboj na sprehod, izlet ... vzemite fotoaparat. Če kjer koli v Sloveniji naletite na primer odlaganja odpadkov v naravi, posnetke povzročitelja in/ali dejanja, fotografijo ali video gradivo pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Dopišite še točno lokacijo nahajališča odpadkov ter količino in vrsto odpadkov (komunalni, nevarni, organski, gradbeni, itd.).

 

Mi bomo:

• Še isti dan zadevo prijavili na inšpektoratu.

• Na fotografiji bomo zabrisali registrske številke, obraze in kakršne koli kazalnike osebnih podatkov.

• Na spletni strani projekta bomo anonimno objavili te fotografije in tudi datum, ko so bile posredovane inšpektoratu.

• Postopke, procese in ukrepe s strani pristojnih bomo spremljali in obveščali, kako potekajo.

 

 

Iskanje