O govorniku
Claudio Ciavatta je redni profesor kemije prsti na Univerzi v Bologni, oddelek za kmetijske znanosti, šola za kmetijstvo in veterino. Predava o plodnem potencialu tal in njegovem upravljanju, hranilnost tal, biokemijo v kmetijstvu, ter uporabo in recikliranje biomase iz živlskopredelovalne industrije. Od leta 2014 je predsednk Italijanskega združenja agrokemije, v letih 2010-2012 je usklajeval doktorski program Kmetijske, okoljske in prehrambene znanosti in tehnologije ter v letih 2007-2012 vodil doktorsko izobraževanja za kmetijske znanosti. Njegove aktivnosti na področju znanosti so usmerjene v kemijo prsti
in biokemijo:
- karakterizacija organskih snovi (huminske snovi), huminske in huminskim podobne snovi v organskih gnojilih, organska dopolnila, kompost in drugi organski odpadki s posebno pozornostjo na posledice tako za kmetijstvo kot za okolje;
- agronomska valorizacija organskih odpadkov iz živilskopredelovalnih virov v povezavi s ključno vlogo rastlinskih hranil ter zapiranjem krogov hranil v prsti;
- dinamika organskih snovi in hranil v prsti: mineralizacija organskega ogljika in dušika (kinetika);
- kvaliteta prsti in funkcije: mikrobna biomasa, ključno encimsko delovanje v dinamiki hranil.
Claudio je avtor preko 250 objav, večinoma v mednarodnih strokovnih revijah, recenzent številnih mednarodnih strokovnih publikacij ter član strokovnih združenj: IHSS, SICA, IUSS, SISS. Od leta 1994 je svetovalec Italijanske komisije za gnojila ter od leta 2000 svetovalec podkomisije za uradne analitične metode politik gnojil pri Ministrstvu za kmetijstvo, prehrano ter gozdove v Italiji.
Več informacij: