Kam s tem odpadkom?


Na tej strani boste našli konkretne informacije, kako pravilno ločeno zbrati več kot 150 vrst odpadkov.

Ker so med občinami oziroma komunalami razlike v sistemih zbiranja, je na voljo iskanje tako po tipu odpadkov kot po občinah.

Če smo spustili kakšen zanimiv odpadek ali naredili napako, nam lahko pišete na info@ocistimo.si.

Pomembno

Kaj kam sodi bodo vedno najbolje vedeli v podjetju, ki pri vas opravlja javno komunalno storitev zbiranja odpadkov.
Večina ima spletne strani, kjer so na voljo natančnejša navodila in izjeme pri sprejemanju odpadkov (npr. azbest, pomije in radioaktivni odpadki), druge koristne informacije ter ažurni kontaktni podatki.

Pomembno

Večino odpadkov lahko oddate v zbirnih centrih, nekatere pa tudi v premične zbiralnice. Tukaj so prikazane najpreprostejše možnosti — oddaja v zabojnik za ločeno zbiranje ima prednost pred zbirnim centrom, ker je prvih več in so primerni le za nekaj vrst odpadkov.  

Podaljšana proizvajačeva odgovornost

Po sistemu podaljšane proizvajalčeve odgovornosti, lahko nekatere odpadke vrnete nazaj v izvorne trgovine. ob nakupu podobnih izdelkov (plinske sijalke tudi brez nakupa). Mednje sodijo:

Odpadnih olj ne smemo zlivati v kanalizacijo, ker bi tvegali onesnaženje podtalnice. V Sloveniji jih je zato treba voziti v zbirne centre, od koder jih potem za predelavo v biodizel izvozijo v države EU (pri nas ni predelovalcev).

Lokacije zbirnih centrov so zbrane na portalu Lep Planet.

Kam pa z uporabnimi predmeti?

Ne, niso za staro šaro. Komu jih lahko podarite, kje jih lahko popravite in še več si lahko preberete v temu članku.
Obleke in tekstil lahko izmenjate na naših rednih dogodkih ali pa jih predate v predelavo. Izmenjave potekajo vsaj enkrat na mesec, tekstil pa zbiramo na večih lokacijah.

Računalniško opremo zbira društvo Duh časa v okviru projekta Računalniki za socialno ogrožene.

Plastične pokrovčke redno zbirajo humanitarne organizacije, npr. Društvo Zamašek.

Odvečne knjige med drugimi zbira tudi Zavod Drevored, ki organizira tudi sejem za izmenjavo in prodajo.

Pohištvo, belo tehniko in drugo opremo lahko podarite na Podarimo.si, prodate (npr. Bolha) ali pa peljete v centre za ponovno uporabo.

Uporabne predmete, obleke, šolske potrebščine, belo tehniko (itd.) lahko oddate različnim karitativnim organizacijam kot so Karitas, Rdeči Križ in Anina zvezdica.

Centri za ponovno uporabo

To so večinoma socialna podjetja, kjer zbrane predmete prodajajo po nizkih cenah, da bi jim podaljšali življensko dobo, hkrati pa omogočili svoj dolgoročni obstoj.