Avtor: Barbara Zorko, dne 11. january 2021, 10:01

Zaključuje se projekt krožnega gospodarstva Lesni feniks, v sklopu katerega je iz odsluženega lesa nastalo 20 klopi, 9 ležalnikov ter garderoba za kopališče, prebivalce Škofjeloškega in širše pa smo ozaveščali o različnih okoljskih temah. Ob zaključku projekta pripravljamo spletni dogodek Novo življenje lesa: krožno gospodarstvo v praksi. Prijave za dogodek zbiramo na povezavi.

Zgodbo, ki smo jo pričeli ustvarjati že mesece prej, smo javnosti prvič predstavili novembra 2019. Po novinarski konferenci je v Kinu Žiri sledilo predvajanje dokumentarnega filma Smeti (Trashed) z nagovorom naše predsednice Urše Zgojznik, ki se ga je udeležilo več kot 130 občanov.

Dijaki Šolskega centra Škofja Loka so v začetku šolskega leta poslušali predavanje o odsluženem lesu in bili na ogledu proizvodnje podjetja M Sora ter klekljarske zbirke v muzeju Žiri. Štirje razredi višjih letnikov Srednje lesarske šole so v prvi fazi projekta pripravili idejne zasnove, dva razreda in študent podrobne izvedbene načrte, razred 3. letnika tehnikov pa je v delavnici izdelal prototipe klopi. Februarja 2020 smo si partnerji že ogledali prve prototipe in imeli navdušeni nad idejami precej težko nalogo pri izboru zmagovalne ideje. 

Po dveh izvedenih predavanjih Ali se teme okolja tičejo vseh nas? v Škofji Loki in Žireh je izvedbo drugih dveh predavanj prekinila epidemija in prestavili smo ju na jesen.

Na spletni in Facebook strani smo vam pričeli predstavljati izvirne prototipe dijakov in njihove vtise o tem, kaj so se pri ustvarjanju naučili ter zgodbo o tem, kako so iz starih tramov nastale nove klopi. Po pregledu takratnega stanja urbane opreme v občini in širšega okolja postavitve klopic so v podjetju M Sora skupaj s partnerji izbrali zmagovalno idejo dijakov: najbolj nas je navdušila ideja z vrezljanim klekljem, ki se lepo poveže z zgodbo Žirov.  Izboru dimenzij in zaščiti lesa je sledila proizvodnja opreme.

Poleti je na Pustotniku že zrasla sanitarna enota, predstavili pa smo vam Evo Kokelj, dijakinjo srednje lesarske šole, ki je prispevala zmagovalno idejo klopice s klekljem in Klemna Mezga, ki je zasnoval preoblačilnico za kopališče.

Ozaveščanje o pomenu krožnega gospodarstva in drugih okoljskih temah smo s serijo predavanj nadaljevali jeseni v spletni obliki. Ekologi brez meja smo v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora organizirali predavanja in projekcije dokumentarnih filmov o okoljskih temah: Ali se teme okolja tičejo vseh nas?, Prazen koš, polna denarnica, Plastika naša vsakdanja, Tekstil: hitra moda in okolje, Zavržena hrana: volk sit, koza cela ter Kako naprej do manj odpadkov?. Udeležencem smo osvetlili različne okoljske problematike in jim ponudili konkretne nasvete za zmanjšanje količine odpadkov. Predavanj in ogledov filmov se je več kot 400 posameznikov, kar kaže na to, da so teme res zanimive. Dodaten razmislek o našem ravnanju z odpadno hrano je  udeležencem ponudil ogled dokumentarnega filma »Ne meč'mo hrane stran!« (Just Eat It). 

Leto smo zaključili na najlepši možni način: s predstavitvijo izdelane opreme na Pustotniku. Ležalniki, preoblačilnica in klopce so krasna pridobitev za celotno občino Žiri, hkrati pa so odličen dokaz, da odslužen les nikakor ni za odpis, ampak lahko iz njega nastanejo uporabni izdelki.

Projekt bomo sklenili z zaključnim dogodkom Novo življenje lesa: krožno gospodarstvo v praksi, ki bo v torek, 19. januarja 2021 ob 17.00 uri prek aplikacije ZOOM. Na dogodku bomo prek treh vsebinskih sklopov predstavili rezultate projekta Lesni feniks, pregledali druge primere krožnega gospodarstva in z udeleženci okrogle mize odkrili potenciale krožnega gospodarstva, še posebej v lesni industriji. Prijave na dogodek: bit.ly/feniks-zakljucek.

Projekt Lesni feniks sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020).

Več o projektu: http://www.lesnifeniks.si/

Rezultati projekta: 

  • 20 dijakov Šolskega centra Škofja Loka je v okviru šolskega programa izdelalo načrte elementov urbane opreme,
  • v M Sori so iz odsluženega lesa izdelali 20 klopi, 9 ležalnikov, odskočno desko in garderobo za kopališče, na Pustotniku pa postavili biološko stranišče,
  • v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora smo organizirali 8 predavanj in 4 projekcije dokumentarnih filmov, skoraj 600 udeležencem dogodkov smo delili znanje o domu z manj odpadki, odpadnem tekstilu, plastiki, zavrženi hrani, konceptu zero waste in splošnih okoljskih temah
  • skoraj 600 udeležencem dogodkov smo delili znanje o domu z manj odpadki, odpadnem tekstilu, plastiki, zavrženi hrani, konceptu zero waste in splošnih okoljskih temah