Avtor: Stane Padežnik, astrolog, dne 11. january 2022, 09:01

Ker je merilo vseh ravnanj in norm varstva okolja človekovo zdravje, lahko brez olepševanja ugotavljamo, da živimo v okolju, kjer je smrtonosno obremenjevanje zdravja neposredno in več ali manj stalno! Pri tem mislim v prvi vrsti na brezobzirno agresijo na dihala, sluh in živčni sistem, poleg preplavljanja celic z mikroplastiko.

Seveda je najhuje živeti ob preobremenjeni cesti z gostim tovornim prometom, strašljivem industrijskem obratu, sežigalnici ali sosežigalnici odpadkov, ob termoelektrarni, toplarni, ki ob oglušujočem hrupu izpušča oblake črnih saj v ozračje, da je treba sporazumevanje dopolnjevati s kretnjami, sušenje perila na prostem pa ni možno, na kar kaže sneg, ki je pepelnato siv in kar sem izkusil na lastni koži ter od koder sem po nekaj letih vendarle uspel pobegniti na mestno obrobje, blizu rodovitnim poljem in zaščitenemu krajinskemu parku.     

Toda tudi tukaj so okoli nas brezobzirni onesnaževalci, ki se ne ozirajo na stanovalce v soseski. Pri tem ne mislim zgolj na manjše industrijske in obrtne okoljske agresorje, mislim tudi na egoistične posameznike, ki se zdaj, ko smo že globoko v enaindvajsetem stoletju, še vedno ne pustijo prestrašiti alarmantnim okoljskim podatkom in srhljivim vremenskim spremembam, ampak se trmasto oklepajo navad, ki so bile značilne za prejšnje stoletje, ko naš planet še ni bil tako onesnažen, kot je v zadnjih desetletjih.

Še vedno kurimo z gostim dimom iz individualnih kurišč na trdo gorivo, pretežno na premog, premogov prah, vlažen les in lesne odpadke ali embalažo, nekateri še na kurilno olje, zastrupljajo sosede in krajane v širši okolici, posebno kadar je nizek zračni tlak, megla in ni vetra, ki bi odpihnil njihovo samopašnost, egocentrizem in napuh. Pridružujejo se jim kvazi kmetovalci in nekateri vrtičkarji, ki biološke in druge odpadke najraje kurijo na prostem pozno popoldan, ko inšpektorji ne delajo več, dim pa se vleče kilometre daleč.

Tedaj nas njihovi strupi in srhljiva gošča mehanskih PM 10 ali še drobnejših delcev ovija v neprediren plašč, da ni mogoče zračiti prostorov ali dihati na prostem. Ker pa pljuča hlastajo za zrakom, polnijo mešičke s strupenimi in rakotvornimi delci, se jih docela ni mogoče ubraniti niti z z masko proti virusu!

Znano je letno visoko število umrlih zaradi teh izpustov, ki jim ogromne količine dodajajo še vsi, ki vozijo avtomobile preteklosti na nafto, motorna kolesa kot naš dnevni dostavljalec časopisov, ki v zgodnjih jutrih z drzno vožnjo prebuja stanovalce, osmraja in zastruplja sleherni kotiček soseske, da moramo pred njim bežati v zaprte prostore.

In kaj nas čaka v Jupitrovem letu 2022 na okoljskem področju?

Ker se bodo vplivni planeti od 24. 1. vse hitreje pomikali po našem osončju in tvorili izredno spodbudne aspekte do sredine leta, bo kar nekaj ugodnih premikov v smeri omejevanja onesnaževanja okolja. To pa še ne pomeni, da se bi politika zmogla v pred in po volilnem obdobju, brez pritiskov civilne družbe in Ekologov brez meja, dogovoriti za sprejem evropskih in še boljših standardov, ki bi zaščitili življenja ljudi in živali, ohranjevali zdravo, čisto in zeleno okolje.

Računati na to, da se bodo odločevalci na državni in lokalni ravni ter glavni onesnaževalci in neozaveščeni proizvajalci brez pritiskov spametovali, je nesmiselno! Trkanje na zavest že dolgo ne zadošča. Potrebni so odločni ukrepi, strogi predpisi, visoke kazni in nenehen neodvisen nadzor. Pa ne z raztegljivo časovnico prilagajanja. Ta že predolgo traja in je pri koncu. Zahtevala je že številne nedolžne žrtve in ni jim videti konca. Vsem »napadalcem« na naša življenja, tudi zgoraj opisanim »individualistom«, neprilagojenim, je treba prepovedati skrajševati naša življenja ali direktno povedano, moriti nas na predrzen in perfiden način!

Največji okoljski izzivi v letu števila 6 so že v teku; zmanjševanje ogličnega odtisa v zračnem in cestnem prometu, pri največjih industrijskih onesnaževalcih, omejevanje odvržene plastike v okolje ipd. Odločnost pri odpravljanju individualnega onesnaževanja in morenja pa bo še naprej premajhna, čeprav je možno to zlo nemudoma odpraviti, posebno tam, kjer v bližini prebivališč poteka toplovod, plinovod, oziroma je možen takojšen prehod na zeleno in trajnostno energijo.    

Če zastrupljanju ne bomo tudi kot posamezniki s svojim ravnanjem takoj stopili na prste, tudi z ugašanjem delovnih strojev, tovornih in motornih vozil ter traktorjev, med tem ko jih ne potrebujemo za delo in vožnjo in si umislili hibridnih, električnih vozil, na plinski ali drug okoljsko sprejemljiv pogon, se bomo v drugi polovici letošnjega leta, soočali z še hujšimi problemi, povečevanjem raka in števila smrti.

Stane Padežnik, astrolog (foto: Dejan Javornik/Delo)

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja.