Avtor: Lea Pisani, dne 4. march 2021, 10:03

Smo zdaj dovolj zreli in lahko začnemo delovati preventivno?

Police v naših omarah se šibijo pod osamelimi oblačili, ki jih nismo nikoli oblekli. Oblačila kupujemo, da bi nas osrečila. Ker pa kupimo napačna, dosežemo nasproten učinek. Ali veste, da ima povprečna Slovenka v omari okrog sedemdeset odstotkov neuporabnih oblačil? Pravzaprav je nenavadno, da imamo v omarah stvari, ki jih ne uporabljamo.

Dragi bralci: ali ne bi bilo bolj enostavno, če bi kupili toliko, kot potrebujemo, in oblačila, ki jih radi nosimo? Ali ni morda bolje kupiti srajce iz visokokakovostnega skrbno pridelanega bombaža, ki je zrastel v idealnih naravnih razmerah in zato za rast ne potrebuje pesticidov? Zakaj se ne odločite in kupite namesto desetih parov kavbojk, ki vam niso všeč, dva para boljše kakovosti in premišljenega kroja? Vas pozimi zebe – kupite volnen pulover in ga operite ročno in zlikajte skrbno, nosili ga boste pet let. Neverjetno je, da v trgovinah velika večina zimskih oblačil ni volnenih, kljub temu da vemo, da je to vlakno še vedno najboljši toplotni izolator. Vsako oblačilo ima napisano sestavo na všivni etiketi. Preverite sestavo in način nege oblačil.

Dragi bralci, začnimo! Vabim vas, da začnemo delovati preventivno! Nekaj nasvetov za celovito podobo, uporabno in zdravo garderobo in posledično malo bolj zdrav planet.

  1. Vaše naravne danosti: poiščite kroje, barve in vzorce, ki vam pristajajo. Če vas zanima, katere barve vam pristajajo, poglejte barve v svoji šarenici, tam je del vaše barvne karte.
  2. Vsak ima svoj slog oblačenja, treba ga je le določiti in negovati. Moda je danes demokratična, vsak lahko izraža svoj slog. V pomoč izberite svojo modno ikono.
  3. Kupujte komplete usklajenih oblačil. Vzemite si čas in v trgovini uskladite barve, materiale in proporce posameznih oblačil, ki jih boste nosili skupaj.
  4. Vsaka blagovna znamka ima izoblikovanega ciljnega kupca, zato poiščite tisto, ki ustreza vašim naravnim danostim in globini žepa.
  5. Čeprav že veliko veste o obleki, se vam bo še zgodilo, da boste kupili napačno oblačilo. Vrnite ga in zahtevajte dobropis.

Koliko denarja nameniti za garderobo

V okvirih razumnega trošenja naj bi bilo to pet odstotkov mesečne plače. Tisti, ki zaslužijo povprečno mesečno plačo, naj bi na mesec potrošili približno 60 evrov za oblačila. Svoje stranke učim, naj kupujejo dvakrat na leto, na začetku sezone, in vedno komplete usklajenih oblačil. To je najpreprostejši in najučinkovitejši recept za usklajeno garderobo uporabnih oblačil. Takšen podvig morate načrtovati in si vzeti štiri ure časa.

Ste prijazni?

Kupujte premišljeno in manj, kot si želite, dvignite cenovni razred, nesite nazaj, če ste kupili narobe, podarite in predvsem – NE KOPIČITE. Če nosite vse, kar imate (po možnosti do izrabe), ne glede na cenovni razred, ste že prijazni do okolja.

Lea Pisani, Image Consulting (foto: Taja Košir Popovič)

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja.