Avtor: Helena Nieboer, dne 4. december 2020, 10:12

Ko govorimo o iztekajočem se letu 2020, se ne moremo izogniti besedi virus. Spremembe so se globoko dotaknile našega življenja, a niso vse negativne. Veliko stvari, ki so se se nam do sedaj zdele samoumevne, so ali povsem izginile ali se na novo definirale, prilagodile.

Sprijaznili smo se z delom od doma in ugotovili, da ima to svoje prednosti; zaradi vrst pred trgovinami kupujemo redkeje in bolj premišljeno; trgovine z oblačili so zaprte in naenkrat smo ugotovili, da nam pravzaprav ni potrebno vsak teden kupovati oblačil, ki jih sploh ne potrebujemo; ponovna uporaba pa ni več samo izraz, ki ga vse bolj pogosto slišimo, ko govorimo o preprečevanju odpadkov, temveč realnost. Samo pomislite na stotine kosov rabljenih računalnikov in opreme, ki so pozabljeni tičali v predalih in jih zdaj uporabljajo učenci za šolanje na daljavo.

Leto 2020 je potrdilo spoznanje, da smo lahko močnejši in učinkovitejši, če se povezujemo. Tudi nevladne organizacije smo stopile skupaj in se uspešno lotile zahtevnih projektov. Skupno delo nam daje priložnost, da se bolje spoznamo, sinergija znanj in spretnosti pa ustvarja vedno nove pobude in ideje.

Ekologi brez meja sicer pogrešamo dejansko prisotnost na terenu, a smo se zato še bolj temeljito posvetili raziskovanju in projektnemu delu predvsem na področju plastike, tekstila in uvajanju strategij zero waste v mesta in občine.

Kljub upadu prihodkov smo zaenkrat še vedno tu, ker nam dela in volje ne zmanjka. Marsikakšno mračno obdobje smo že prestali tudi s pomočjo naših podpornikov, ki v obliki donacij, namenitvi 0,5 % dohodnine in nakupu v naši spletni trgovini Zelenci izražajo svojo finančno in moralno podporo našemu delu.

Hvala vsem, ki nas že podpirate in poziv tistim, ki na to do sedaj še niste pomislili, da kliknete na naš lep zelen gumb PODPRI NAS in si izberete način, ki vam najbolj ustreza.

Želimo vam optimistično, zagnano in ustvarjalno energijo, s katero boste sebi in ostalim pomagali, da prebrodimo zapletene zahteve današnjega časa. Naj bo vodilo pri vseh dejanjih tudi misel na okolje in naravo!

Voščilo v sliki je pripravila naša nova sodelavka Žaklina.