Avtor: Katja Sreš, dne 7. january 2021, 10:01

Lani smo naš pregled preteklega leta zapakirali v 32 strani, 2100 besed in 23 fotografij. Takrat smo še bili prepričani, da je človek človeku največji sovražnik. Potem je svoje zobe pokazala narava.

Strani, črk in besed je letos kljub temu da se je svet ustavil, precej več. Precej več je tako bilo tudi izzivov, povezanih z odpadki, ter varovanjem okolja in organizacij, ki mu dajemo svoj glas.

13. januarja 2020 smo spraševali, ali bo leto 2020, leto podnebnega preboja. Predvidevali smo, da bo zaznamovano s podnebno krizo in nismo se kaj dosti zmotili. Sicer bi naziv 'beseda leta' prej dobili izrazi s predpono korona, pa vseeno – korona in podnebje sta dve plati istega kovanca. Naše zdravje je odvisno od zdravja okolja!

Vladne obljube o ogljični nevtralnosti in učinkoviti podnebni strategiji niso ostale le v predalu. Z menjavo stolčkov se je očitno menjalo celotno pohištvo, skupaj s predali in obljubami. Evropske odpadkovne direktive ostajajo v Bruslju, na celovito rešitev embalažne krize pa še kar čakamo.

»V društvu nas poleg “običajnega” dela čaka nekaj zanimivih raziskav, dogodkov in upamo tudi, večjih projektov. Na nas se obrača vedno več organizatorjev prireditev in podjetij, ki si želijo zmanjšati svoj vpliv na okolje,« smo zapisali tisti januarski ponedeljek. Delo je bilo daleč od običajnega, marsikatero podjetje je pozabilo na trajnostne obljube v letnih poročilih, z organizatorji prireditev pa smo lahko le sočustvovali.

A kljub vsemu, leto 2020 je bilo za nas dobro leto! Namenilo nam je čas za prava vprašanja, za katera smo s številnimi raziskavami in strokovnim delom našli prave odgovore. Zdaj je čas, da jih udejanimo še na terenu. Do takrat pa vabljeni k pregledu našega leta 2020.