Avtor: Katja Sreš, dne 15. january 2024, 15:01

Leto 2023 je bilo za Ekologe brez meja precej običajno leto. Brez pretresov in presenečenj smo prebrodili 365 dni, ki so bili zaznamovani večinoma z manjšimi projekti in strokovnimi sodelovanji

Če bi morali izbirati našo besedo leta, bi nedvomno izbirali med popravili, ponovno uporabo in zero waste turizmom. Prav na področju slednjega smo zabeležili veliko novih partnerstev in uspehov. Sedem novih prireditev na poti do zero waste in dve novi namestitvi pričata o naraščajočem zanimanju turističnih ponudnikov za trajnostnost. Še posebej smo veseli, da smo se tega izziva sistematično v sodelovanju s Turizmom Ljubljana lotili tudi z ljubljanskimi hoteli. 

Pod okriljem projekta za spodbujanje krožnih skupnosti, ki bo zaznamoval tudi leto 2024, smo organizirali Festival ponovne uporabe v Mariboru, več delavnic popravil, tema pa je bila tudi v središču našega letnega zero waste srečanja. Na portalu Manj je več smo zabeležili skoraj 200 dogodkov, ki spodbujajo podaljševanje življenjske dobe reči, in ob svetovnem dnevu voda lansirali vseslovensko karto pitnikov s 555 vnosi. 

Nadaljevali smo z izvajanjem projekta občanske znanosti Pirati plastike, ki je po zaslugi slovenskega konzorcija zaživel tudi na Barbadosu, ponovno smo se priložnostno pridružili organizaciji izmenjav oblačil v Ljubljani in se poslovili od naše spletne trgovine Zelenci. 

7828 minut našega časa smo namenili izvedbi 102 predavanj, delavnic in izobraževanj drugih oblik za več kot 3.000 udeležencev. Dodatno smo z medijskimi nastopi in spletnim komuniciranjem, ki smo ga v 2023 na novo vzpostavili tudi na TikToku, dosegli več kot 470 tisoč posameznikov. Najbolj veseli dejstvo, da smo iz leta v leto bolj učinkoviti - lani smo tako za vsebinsko delo porabili skoraj 90 % našega časa. To delo vključuje tudi lansiranje in podpiranje lokalnih in mednarodnih zakonodajnih predlogov, ki se jih je v 2023 nabralo rekordnih 35. 

V takem temu bomo nadaljevali tudi v 2024, le da bo to leto za nas nekoliko bolj dinamično. Pred nami je vseslovenska akcija Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, 10. obletnica programa Zero waste Slovenija in en kup projektnih želez, ki še tlijo v razpisnih žerjavicah.