Avtor: Katja Sreš, dne 11. march 2022, 11:03
  • Novo! Končno imamo slovenski izraz za plogging. Vabljeni na #smeTek.
  • V akcijah Očistimo Slovenijo smo iz narave odstranili 20 tisoč ton odpadkov. Ostajajo bremena, ki čakajo na sistemske rešitve, medtem pa se naše sprehajalne poti, parkirišča in obcestni jarki polnijo z večinoma plastično embalažo.
  • Lani je v akcijah popisa blagovnih znamk odpadkov sodelovalo 11,184 prostovoljcev iz 45 držav. 

“Pločevinke, maske, robčki, ovitki čokoladic, olupki agrumov in banan – vse to leži v naravi, ob cestah in poteh, na travnikih, v gozdovih. V sklopu redne spomladanske akcije se tako razpršenih odpadkov ne da v celoti pobrati. K temu lahko pristopimo tako, da se angažiramo kot posamezniki – ko gremo na sprehod ali tek, s seboj vzamemo vrečko ali nahrbtnik in rokavico in mimogrede poberemo smeti, ki jih vidimo ob poti.”

S ploggingom oz. simpatično slovensko različico #smeTek so se smetenja lotili Občina Pivka, Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Turistično društvo Pivka. V letu 2010 so bili občani občine Pivka najštevilčnejši prostovoljci pri čiščenju odlagališč v državi, v zadnjih letih pa motivacija pada, saj eni in isti vedno smetijo in eni in isti vedno čistijo za njimi. 

Enkrat na odlagališče, vsak dan na tek

Ko skopni zadnji sneg (čeprav niti tega več ni), na površje površje pridejo zvončki in smeti. Poleg gasilstva, ljubiteljske kulture in najbrž še kakšne posebne kaprice, smo Slovenci posebni tudi kar se tiče odpadkov. Že več kot 40 let jih nosimo v in iz narave, le da so akterji na vstopni in izstopni točki različni. V akcijah Očistimo Slovenijo, ki so v enem dnevu združile vsa ta prizadevanja, smo iz narave odstranili 20 tisoč ton odpadkov. Ostajajo bremena, ki čakajo na sistemske rešitve, medtem pa se naše sprehajalne poti, parkirišča in obcestni jarki polnijo z večinoma plastično embalažo.

Te dni se pričenjajo prve čistilne akcije - vabljeni, da se jih udeležite. A naj ne ostane le pri tem! Tudi preostalih 364 dni lahko skupaj poskrbimo za manj smeti. Združimo prijetno s koristnim in se odpravimo na #smeTek. 

Da ne bo vse zaman

Da nam tega ne bo treba početi še nadaljnjih 40 let, se moramo problema lotiti pri izvoru. Zato Ekologi brez meja, povezani v mreži Break Free From Plastic, vse udeležence čistilnih akcij in sprehodov pozivamo, da nam posredujete podatke o pobranih odpadkih. Prav akcija #smeTek je odlična priložnost za popis blagovnih znamk odvrženih odpadkov. Pripravili smo enostavna navodila in obrazec, s katerim nam lahko posredujete podatke, ki so osnova za naša pogajanja s proizvajalci. Kot so zapisali kolegi iz Eko kroga: “Brez točnih podatkov je sprejemanje odločitev stvar lobiranja in ne stvar učinkovitih ukrepov.”

Lani je podatke o odpadkih prispevalo 11,184 prostovoljcev iz 45 držav, ki so skupaj popisali 330,493 kosov odpadkov. Bodite letos med njimi tudi vi.

Podpiramo tudi kolege iz društva Eko krog, ki si s spodbujanjem uvedbe kavcijskega sistema kot edine rešitve za smetenje prizadevajo za sistemske spremembe. Da bi k podpori prepričali tudi nekatera komunalna podjetja in embalažne družbe, ki so prepričani, da kavcijskega sistema ne potrebujemo, udeležence čistilnih akcij pozivajo k fotografiranju odvržene embalaže pijač v naravnem ali urbanem okolju. 

Zakaj ljudje to delamo?

Mlada udeleženka pivške akcije je zapisala: “Ma zakaj ljudje to delajo, saj tu živijo in se oni potem sprehajajo med smetmi?” Draga okoljevarstvenica - žal niti mi nimamo odgovora na to vprašanje, želi pa si, da bi bilo med nami v bodoče manj smeti.