Avtor: Katja Sreš & Barbara Kirn, dne 11. june 2024, 20:06

Pred nami je svetovni dan rinfuze, ki ga vsako leto obeležujemo 16. junija. To je dan, ko po vsem svetu še posebej spodbujamo nakupe z lastno embalažo. Ekologi brez meja vam ob tem predstavljamo možnosti nakupovanja brez embalaže in druge trajnostne cukrčke, ki jih ponujajo v trgovinah SPAR - več o tem smo pred kratkim predstavili v Vodniku za trajnostno nakupovanje. Morda vam bo kakšna praksa v navdih za spremembo navad, ki bodo koristile okolju. 

Alfa in omega preprečevanja nastajanja odpadkov je dobro načrtovanje, še posebej, če želimo, da čim manj hrane roma v smeti. Najprej preverimo, kaj nam ostaja na policah shrambe in hladilnika, nato sestavimo tedenski jedilnik, ki je osnova za pripravo nakupovalnega seznama. Če nakupujemo z lastno embalažo, ga v papirnati ali elektronski obliki sploh ne potrebujemo - zgolj pripravimo si vso potrebno embalažo, v katero shranjujemo posamezna živila. Za to ne potrebujemo nič posebnega, ampak zgolj ponovno uporabimo, kar zagotovo že imamo doma - tu imamo v mislih predvsem kozarce za vlaganje, posodice od sladoleda, zelo koristne pa so tudi pralne vrečke za sadje in zelenjavo, ki jih lahko uporabimo tudi za druga razsuta živila. Seznam Sparovih trgovin, kjer je mogoče kupovanje na rinfuzo vam je v pomoč pri načrtovanju nakupa brez embalaže suhih živil, s svojo embalažo pa lahko kupujete tudi na vseh postrežnih oddelkih. Portal Manj je več, na katerem najdete med drugim tudi zemljevid trgovin brez embalaže, pa tako že poznate, kajne? 

Preden se odpravimo v trgovino, preverimo, če imamo kakšno povratno embalažo ali odpadke, ki jih lahko oddamo v SPAR trgovinah v ustrezno reciklažo oziroma ponovno uporabo. To so povratne steklenice mineralne vode, piva, odslužene sijalke in baterije ter odvečni in odpadni tekstil. 

Prednosti nakupovanja z lastno embalažo je kar precej. Sploh pri čistilih in kozmetičnih izdelkih, ki so na voljo brez embalaže v šestih trgovinah INTERSPAR, je dobrodošlo, da pred prvo uporabo izberemo manjši vzorec in ga stestiramo, če nam sploh ustreza. Podobno je pri živilih, kjer lahko sami odločamo o tem, kolikšne količine resnično potrebujemo. 

Kako pa pridejo pakirana živila v trgovino se sprašujete? Rinfuzna živila so dostavljena v večjih 'gastro' pakiranjih, ki so manj obremenjujoči kot posamezna pakiranja. Sledijo pa tudi razvoju rinfuznih konceptov iz tujine, kjer se embalaži popolnoma izogne tudi na strani dobave. 

Kako do manj odpadkov pri osebni higieni? Kako lahko tudi nakupovanje lokalnih, sezonskih, rastlinskih izdelkov naredi vaš nakup prijaznejši? Vabljeni, da s trajnostnim kvizom preverite, kakšne so vaše nakupovalne navade, ki jih lahko s pomočjo Vodnika za trajnostno nakupovanje še nadgradite. 

Ekologi brez meja smo res že izkušeni vrečkarji in kozarčkarji oz. zeleni mojstri, pa vendar k pogumnim spremembam navad spodbujamo tudi zelene začetnike. Verjamemo, da se v prav vsakem od nas skriva zeleni mojster.