Avtor: Katja Sreš, dne 12. june 2023, 15:06

Reduce, reuse, refill, repeat je geslo letošnjega svetovnega dneva rinfuze, ki ga obeležujemo 16. junija. Tudi tokrat je cilj povezati na milijone ljudi po vsem svetu, ki si prizadevajo za preprečevanje onesnaževanja s plastiko

Vsako leto proizvedemo več kot 400 milijonov ton plastike, polovico za enkratno uporabo. Če bi bila plastika država, bi bila peta največja proizvajalka izpustov toplogrednih plinov. Žal pa embalaža za ponovno uporabo predstavlja manj kot 2 % na embalažnem trgu. 

Na pobudo britanske organizacije City to sea zato 16. junija pozivamo k ponovni uporabi in nakupovanju z lastno embalažo, na rinfuzo. Najlažje boste začeli, če izdelke za enkratno uporabo (plastenke, vrečke itd.) nadomestite s trajnimi alternativami. Po nakupe na tržnico ali h kmetu se odpravite z lastno embalažo, ki vam bo prav prišla tudi v nekaterih običajnih trgovinah, kjer omogočajo nakup na rinfuzo za oddelkih delikatese, mesnice, ribarnice itd. Z nakupom pa lahko podprete tudi manjše trgovce, ki delno ali v celoti poosebljajo zero waste filozofijo. Našli jih boste na osrednjem slovenskem portalu za spodbujanje ponovne uporabe Manj je več.

Tam pa boste našli tudi vseslovensko karto pitnikov, da bo uporaba jekleničk/stekleničk za večkratno uporabo še bolj priročna. Če smo kakšnega spregledali, nam pomagajte in ga dodajate s pomočjo obrazca

Okolju pa lahko pomagate tudi tako, da ste zgled svojim bližnjim. Zato po vzoru Dneva v rabljenih oblačilih vabimo, da 16. junija na družbenih omrežjih objavite svoje zapise, fotografije in videoposnetke praks ponovne uporabe in rinfuze ter jim dodate ključnika #WorldRefillDay in #DanRinfuze. Za širjenje ozaveščenosti pa vam lahko služi tudi ta članek. 

Bi radili naredili še en korak naprej? Vabljeni, da 16. junija na Globalnem srečanju o ponovni uporabi prisluhnete zgodbam navdiha s področja zakonodaje, mest, inovacij in skupnosti.