28
Nov
2013

Zelena knjiga o bio odpadkih

ZELENA KNJIGA O RAVNANJU Z BIOLOŠIMI ODPADKI V EVROPSKI UNIJI

2011/C351 E/07

Resolucija Evropskega parlamenta z dne 6.julija 2010 o zeleni knjigi Komisije o ravnanju z biološkimi odpadki (200)/2153(INI))

Resolucija je bila sprejeta na osnovi Zelene knjige, ki pa jo nadgradi z novejšimi analizami načinov ravnanja z biološkimi odpadki v Evropski uniji.

Poudarja predvsem potrebo po:

  • obveznem vzpostavljanju  ločenega zbiranja bioloških odpadkov na izvoru,
  • upoštevanje hierahije ravnanja z odpadki, kjer sta preprečevanje nastajanja in recikliranja pred sežiganjem s pridobivanjem energije,
  • prispevek anaerobne predelave teh odpadkov, kjer pridobivamo energijo in kakovosten kompost, k zniževanju emisij toplogrednih plinov in k pridobivanju energije iz obnovljivih virov,
  • prispevek ločenega zbiranja in kompostiranja k preprečevanju onesnaževanja okolja,
  • prispevek prodobivanja kvalitetnega komposta k preprečevanju degradacije prsti.

Resolucija zato poziva komisijo naj na področju zakonodaje pripravi spremembe tako, da bo ločeno zbiranje bioloških odpadkov obvezno, da se zagotovi njihovo recikliranje in ustrezno razvrščanje komposta po kvaliteti. Države članice naj v načrte vključijo zmanjševanje emisij ekvivalenta CO2 z recikliranjem in kompostiranjem teh odpadkov.

Na področju energije meni, da je anaerobna razgradnja zlasti uporabna, ker daje s hranili bogate snovi  za izboljšanje tal, pregnito blato in bioplin, ki je obnovljiva energija, se lahko pretvori v biometan ali uporabi za pridobivanje električne energije. Poudarja, da je treba biti pri recikliranju bioloških odpadkov za proizvodnjo energije pozoren na vidike energetske učinkovitosti in trajnostnega razvoja ter predvsem, da je treba tako proizvodnjo uporabiti na čim učinkovitejši način. Biološki odpadki so pomembne vir za pridobivanje električne energije in bio goriva za prevoz.

Komisijo poziva k spodbujanju raziskav in razvoja na tem  področju ter k večjemu osveščanju in obveščanju o bioloških odpadkih.

Glede okoljskih vidikov podpira sklenitev krogotokov snovi, predvsem pa fosforjevega kroga, ter obravnavo bioloških odpadkov kot dragocen vir hranljivih snovi. Uporaba kakovostnega komposta prispeva k ohranjanju rodovitnosti tal in zmanjševanju porabe umetnih gnojil.

Resolucija predlaga finančne spodbude za širjenje ločenega zbiranja bioloških odpadkov, saj se tako lahko najbolje izkoristijo kot obnovljivi vir. Poudarja okoljske koristi proizvodnje goriv za prevoz iz bioloških odpadkov in poziva države članice, naj upoštevajo te koristi pri izvajanju okvirne direktive o odpadkih.

 Besedilo v PDF obliki: EU-ZELENA KNJIGA BIO ODPADKI

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...