11
Jan
2017

Vloga lokalnih predpisov za prireditve brez odpadkov

V okviru projekta Zero Waste Turizem raziskujemo tudi lokalne pravne okvirje, ki lahko prispevajo k prireditvam z manj odpadki. Po pogovorih in preliminarnemu pregledu smo odkrili več primerov dobrih praks, a smo prepričani, da se jih v suhoparnih predpisih in izven njih skriva še več. V ta namen smo pozvali občine, da nam pošljejo svoje primere, ki jih še ne poznamo, da jih vključimo v končni nabor dobrih praks.

Občine lahko organizatorje prireditev aktivno spodbujajo ali pa jih v to prisilijo in skozi prilagoditve lokalnih predpisov zvišajo minimalne standarde. So na idealni poziciji za ukrepanje, saj najbolje poznajo lokalne razmere in ljudi, njihove navade, način dela in motivacije. Z majhnimi ukrepi, sploh v sodelovanju s komunalnimi službami,  lahko storijo veliko. Sploh ker so prireditve na javnih površinah tiste, ki narekujejo smer drugih dogodkov.

zabava_ki_traja

Kavcijski sistem s kozarčki za večkratno uporabo je ponekod obvezen!

Navkljub več kot dvesto občinam se je ob pregledu okoljski vidik javnih prireditev izkazal za normativno precej homogeno urejenega, z veliko podvajanja členov. To je razumljivo tako iz zgodovinskih kot pragmatičnih razlogov in hkrati ponuja zaključek, da je vse v redu — stabilnost je značilna za zrele, preverjene rešitve. A stanje na terenu se s tem ne strinja, pa če gre za pokoncertna tla nastlana s plastičnimi kozarčki ali pa količine mešanih komunalnih odpadkov, ki na prireditvah nastanejo na splošno.

Občine so na odličnem položaju, da s sorazmerno malo truda stanje precej izboljšajo, kar dokazujejo primeri tako iz Slovenije kot tujine. Bolj učinkovito ravnanje z odpadki na prireditvah ne koristi le organizatorjem, temveč prinaša prihranke tudi komunali in občini. Okolju prijazna prireditev je bolj družbeno odgovorna, hkrati pa namenoma ali ne, viša stopnjo osveščenosti obiskovalcev. Dolgoročno vse to pripomore k doseganju ciljev, ki smo si jih kot država postavili na področju ravnanja z odpadki, zato komaj čakamo, da se pojavi še več domačih dobrih praks. Če kakšno poznate, nam jo kar sporočite!

Piše: Jaka Kranjc

zwturizem_mop

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...