Zaglavje Podpri nas
Narava krožnost obvlada. Kaj pa mi?

Vedno več je pobud, ki se trudijo, da bi zmanjšale količino zavržene hrane in s tem biološko razgradljivih odpadkov — tokrat preverjamo, kako se izziva lotujejo Britanci, ki so na tem področju izjemno uspešni. Da bo iz naših ostankov kosila vseeno nastalo nekaj koristnega, je nujno, da biološke odpadke zbiramo ločeno. V ta namen smo pripravili odgovore na najbolj pogosta vprašanja s tega področja, naš kolumnist pa je nasvete potrdil iz dolgoletne prakse. Narava krožnost obvlada, kako pa jo živimo mi? Čas je, da se namesto prelaganja odpadkov na tuja ramena zavemo, da za resnično krožnost poleg strategij potrebujemo tudi konkretne ideje in projekte — enega takšnega, s področja lesa, vam tudi predstavljamo.

Novice
Koš za bio odpadke
Krovni načrt za Zero Waste

Evropa se končno odmika od ravnanja z odpadki, industrija in snovalci politik pa prepoznavajo neodložljivo potrebo po novem pristopu: up ravljanju z viri. S tem namenom je bil julija letos posodobljen Krovni načrt za Zero Waste, ki se osredotoča na lokalne strategije in orodja za implementacijo različnih možnih scenarijev, kje začeti ali izboljšati pot do Zero Waste.

Preberi več
Razbijmo pogoste dileme o bioloških odpadkih

Biološki odpadki predstavljajo precejšen del vseh gospodinjskih oziroma komunalnih odpadkov. Z nekaj preprostimi ukrepi lahko učinkovito zmanjšamo njihovo količino, hkrati pa imamo v Sloveniji veliko kapacitet, s katerimi jih predelamo v koristne proizvode - a je za to nujen pogoj njihovo ločeno zbiranje.

Preberi več
Kako je Britancem uspelo, nam pa (še) ne

V nedavni samorefleksiji o doseganju ciljev zmanjšanja zavržkov hrane, se je svetovna velesila (tudi iz tega vidika) ZDA, primerjala z najbolj uspešno državo na drugi strani luže. Britancem je namreč v treh letih uspelo zmanjšati količine zavržene hrane za kar 11 %. Kaj pa v Sloveniji?

Preberi več
Uvoz in izvoz odpadkov v Slovenijo: zanimivosti v obdobju 2012-2018

Odpadki so kot druge dobrine, saj tudi njih uvažamo in izvažamo. V zadnjih letih je bilanca blizu ničle, približno milijon ton sem in tja. A ni bilo vedno tako in spreminjale so se tudi države izvora oziroma ponora.

Preberi več
V Žireh kmalu klopi iz odsluženega lesa

Les – dragocena surovina, ki prevečkrat konča na odlagališčih ali v pečeh. Projekt Lesni Feniks je s povezovanjem različnih deležnikov lesu vdahnil novo življenje, hkrati pa je ključen poudarek projekta ozaveščanje o pomenu krožnega gospodarstva, ponovne uporabe in dvig ozaveščenosti prebivalcev.

Preberi več
Aktualni dogodki
Osebno
Pravilno ločevanje je pogoj za izdelavo kvalitetnih bio gnojil

Seveda je kvaliteta končnega produkta, komposta, v prvi vrsti odvisna od kvalitete vhodnih surovin, torej od sestava odpadka, ki ga občani prepuščajo v zabojnik za BIO odpadke. V praksi žal med BIO odpadki zasledimo tudi druge odpadke.

Preberi več
Ne spreglejte