Zaglavje Podpri nas
Brez povezovanja ni napredovanja

Kaj je skupni imenovalec vseh uspešno delujočih skupnosti? Povezovanje! To dokazujejo naše več kot uspešne in napredne zero waste prakse. Brez povezovanja ni izmenjave znanja. Z novimi evropskimi projekti, ki jih predstavljamo ta mesec, dotok znanja krepimo in prenašamo na naše skupnosti. Prenosa znanja in napredovanja pa ni brez lokomotive, ki spodbuja povezovanje. To smo v tem primeru Ekologi brez meja, ki vas tokrat še posebej vabimo k pomoči pri napredovanju. Kot pravi naš tokratni kolumnist, izvršni direktor Zero Waste Europe: “Zero waste je pot in ne cilj”. Vabljeni, da jo prehodite z nami!

Novice
Koš za bio odpadke
Rezultati prvih zaveznic zero waste strategije pri nas

Vrhnika se je leta 2014 skupaj z občinama Log-Dragomer in Borovnica prva odločila za pridružitev slovenski in evropski mreži lokalnih skupnosti na poti do zero waste. Njihova zaveza k zero waste strategiji pa ni bila naključje.

Preberi več
Ribno piše uspešno zero waste zgodbo

V mesecu oktobru smo tako ponovno obiskali Hotel in glamping Ribno. Poleg skrbnega pregleda, ki vključuje tudi tehtanje nastalih odpadkov, smo se seznanili tudi z ukrepi, ki so jih uvedli v času krize.

Preberi več
Začetek novih mednarodnih zero waste projektov

Z jesenjo se začenjajo trije mednarodni projekti povezani s konceptom zero waste. Ekologi brez meja bomo pri njih igrali različne vloge, na kratko pa jih predstavljamo v nadaljevanju.

Preberi več
Zakaj smo Ekologi brez meja pomembni?

Garamo, tuhtamo, kujemo načrte, včasih brskamo po smeteh in kilogramih zavržene hrane, tečnarimo po državnih inštitucijah in še kaj, da bi mi vsi, torej tudi ti, živeli v čistem okolju. Veliko dela nas še čaka, včasih se nam zdi, da kar vsak dan več!

Preberi več
Osebno
Predelati odpadke v vire ali preprečiti, da bi viri postali odpadki?

V zero waste skupnosti nas pogosto sprašujejo, kaj zero waste sploh je. Pogost odgovor je, da je to bolj pot kot pa cilj. Če nič drugega je zero waste kompas, ki nam pomaga, da se gibljemo v pravi smeri.

Preberi več
Ne spreglejte