Avtor: Barbara Kirn, dne 12. june 2023, 15:06

Šoping brez slabe vesti. Torej takšen, kjer ne zapravimo veliko? Na katerega se odpravimo šele potem, ko smo poskrbeli za vse nujne službene in družinske opravke? Ali pa mogoče šoping, kjer kupujemo pri ponudnikih, ki na različne načine v poslovanje vključujejo misel na naše okolje? Besedna zveza lahko vsakemu pomeni nekaj drugega. Lahko tudi vse hkrati. Mi, ekologi in ekologinje tega brezmejnega sveta, imamo pri besedi asociacije predvsem na naš planet. 

Različne vidike trajnostne potrošnje že nekaj časa raziskujemo z Gorenjsko banko, s katerimi smo zasnovali tudi trajnostne sprehode, ki smo jih za vas podrobneje popisali v nadaljevanju.

Deževni Kranj - 13. maj 2023

Muhastemu vremenu navkljub smo se na sobotno dopoldne podali na trajnostni sprehod po Kranju. Z željo spoznati, kakšne možnosti nam mesto ponuja pri trajnostni potrošnji. 

Četica pisanih dežnikov je sledila Katji Sreš, predsednici Ekologov brez meja, po Koroški ulici, mimo kranjske gimnazije, do prve postojanke: poslovalnice Humane. V prodajalni z oblačili iz druge roke smo se ustavili, da bi pobrskali po zakladnici rabljenih oblačil in predvsem dobili nekaj več vpogleda v njihov način dela: Kaj se zgodi z oblačili, ko jih enkrat oddate v Humanin zabojnik z oblačili? Kako pogosto se menjujejo kolekcije v trgovini in kako se skladno s tem spreminjajo cene? Maja Humski, regionalna vodja trgovin Humana nam je obširno odgovorila na vsa naša vprašanja.

Naša druga postojanka je bila Kr’Štacuna. Ob prihodu v trgovinico na Maistrovem trgu nas je zajel občutek domačnosti: številni predmeti, ki se jih spomnimo iz dnevnih sob naših babic in tet, pa tudi čisto trendovski kosi pohištva, ki lahko polepšajo vsako stanovanje. Gregor Tomše iz Fundacije Vincenca Drakslerja nam je razkazal poslovalnico in njihov kotiček rabljenih elektronskih in električnih aparatov. Podali smo se tudi v bližnji Kr’ Zašij, kjer nam je najprej v oči padla krasna predelna stena iz predelane omare. Ob klepetu smo opazovali, kako je izpod spretnih rok šivilje nastajala vrečka za nakupovanje sadja in zelenjave iz starih zaves.

Novonastali izdelek nam je kmalu prišel prav: obiskali smo trgovinico Krajček, kjer nas je pričakal nasmejani Branko Djokovič. Raziskali smo ponudbo številnih lokalnih, veganskih in zdravih dobrot, najbolj pa nas je zanimalo, kaj vse in kako lahko v trgovini nakupujemo brez embalaže. Pogovor z Brankom je stekel kot po maslu in izvedeli smo cel kup stvari o tem, kako se je njihova zgodba začela, kako se je razvijala ponudba, pa tudi kakšni so načrti za naprej. Za zaključek smo se še posladkali, saj smo degustirali hišne piškotke. Njami!

Poletna Ljubljana - 27. maj 2023

Ljubljanska edicija trajnostnih sprehodov, ki ga je vodila Barbara Kirn, vodja sodelovanj s podjetji, nas je razvajala s krasnim sončnim vremenom v turistično že precej polni Ljubljani. 

Že začetek je bil navdihujoč: Marija Lah, dežnikarica s Trubarjeve, nas je s svojim darom pripovedovanja popeljala desetletja v preteklost in nam razložila svojo zgodbo od začetkov pri mojstru očetu, prek nenadnega prevzema delavnice, do zadnje mojstrice svoje obrti v Ljubljani, ki popravlja dežnike ne le v radiju Ljubljane ali Slovenije, temveč širše regije. Ajda, najmlajša udeleženka našega dogodka, si je izbrala krasen zložljiv dežnik z rožnatim motivom, ki naj bi bil star približno toliko kot njena mami! Gospa Marija nam je razložila, kako za dežnike lepo skrbeti, da bodo z nami karseda dolgo in nas povabila, da okvarjene dežnike prinesemo v njeno delavnico: četudi jih slučajno ne bi mogla popraviti, jih lahko uporabi za rezervne dele, tkanino pa uporabi za izjemno vzdržljive nosilne vrečke za večkratno uporabo. 

V na novo opremljeni poslovalnici Knof v stari Ljubljani, ki je moči pred kratkim združila s Pravično trgovino, nam je Anja predstavila drug vidik trajnostne potrošnje: nakup iz druge roke, ki je pri oblačilih še posebej pomemben.  Občudovali smo krasne kose, nekatere povsem predelane z dizajnerskim dotikom, druge z originalnim vintage pridihom. V trgovini lahko kupimo tudi umetnine iz odpadnih materialov izpod rok Smetumetk, posvojimo rastline in si napolnimo zalogo pravičnotrgovinskih izdelkov.

Zaključili smo lučaj naprej, na Levstikovem trgu v Zdravi trgovinci. Njih smo izbrali zaradi ponudbe številnih veganskih izdelkov in cele palete različnih živil in čistilnih sredstev, ki jih lahko nakupimo brez embalaže. To je ena tistih trgovin brez embalaže, kjer vas ne bodo čudno gledali, če se oglasite z lastno paleto kozarcev in vrečk za ponovno uporabo. Prijazna gostitelja sta nam odgovorila na celo paleto vprašanj ter nam zraven degustirala še okusne dobrote iz njihove rinfuzne ponudbe. Preverjeno imajo izdelki brez embalaže tudi boljši okus kot pakirani, zato smo obljubili, da se vsekakor še vrnemo.

Krasna dneva, krasne zgodbe, krasni ljudje. Ste dogodka zamudili? Preverite kanale Gorenjske banke, kjer najdete brošuro z izbranimi ponudniki in razlago ozadja posameznega področja, ki smo jo za njih pripravili Ekologi. Ali pa nas kontaktirajte in z veseljem organiziramo podoben trajnostni sprehod tudi za vašo skupino.