Avtor: Katja Sreš, dne 11. january 2021, 12:01

Za nami je posebno leto, naslednik pa očitno prav tako ne namerava ‘šparati’ s presenečenji in napadi. Kot kaže, bo letos še več korone, a bo počasi začela izvenevati. Odpadki, podnebna kriza in nevarnost za ponovitev takšne zdravstvene katastrofe pa ostajajo

Zato ponavljamo željo iz začetka 2020 in dajemo ponovno priložnost, da nas morda 2021 preseneti s podnebnim prebojem. Žarek upanja dajeta nadaljevanje postopka o prepovedi namenoma dodane mikroplastike in davek na nereciklirano plastiko na ravni EU. 

Precej dela čaka slovenske odločevalce, ki so si v 2020 nakopali nemalo zamud. Na njihovem zdaj že urgentnem to-do seznamu je prenos plastične direktive, reševanje zamude s prenosom odpadkovnih direktiv in embalažne krize, kresanje okrog sežiga in predsedovanje Svetu EU. Slednje je bilo že v 2019 zastavljeno kot zelena misija, ki pa iz dneva v dan, iz zamude v zamudo dobiva bolj sive odtenke. Pri tem nočejo pomoči in raje hkrati ovirajo naše delo.

Vsaj nevladniki in raziskovalci bomo evropski soj žarometov izkoristili za ohranjanje Slovenije na čelu zelenih butičnih globalnih destinacij, ki ravno zaradi prizadevanj ohranjanja okolja polni turistične portale z laskavimi nazivi. Skupaj s sopredsedujočima v trojčku, Nemčijo in Portugalsko, bomo v ospredje postavili na videz majhen, a tako pereč problem, da se z njim ukvarja celotna EU - mikroplastiko. Okoljskim nazivom je dežela na sončni strani Alp letos dodala še enega - Slovenija je Evropska gastronomska regija. Tako kot sta korona in podnebje le dve plati istega kovanca, enako velja za okolje in prehrano. Izkoristimo to priložnost ter v mednarodnem letu sadja in zelenjave poskrbimo za manj zavržkov in več samooskrbe, krilatice ki jih sicer še kako radi izkoriščajo zagovorniki ‘samooskrbnega’ ravnanja z odpadki, sežiga. Naj 2021 ne bo le leto podnebnega preboja, ampak tudi krožnega, kjer ideje, ki hranijo zgolj in samo kratkoročne individualne interese in denarnice, nimajo prostora. 

Leto 2020 nam je namenilo čas za prava vprašanja, za katera smo s številnimi raziskavami in strokovnim delom našli prave odgovore. Zdaj je čas, da jih udejanimo še na terenu, kjer bomo priskočili na pomoč okoljsko odgovornim podjetjem, zero waste prireditvam, lokalnim skupnostim in izobraževalnim ustanovam. Dobre praske bomo prenašali v Slovenijo in iz nje, neodgovorjena vprašanja na področju oblačil in plastike pa nas bodo tudi letos zakopala v študije in podatke, ki jih potrebujemo za spremembe.

Na čim več presenečenj. Pozitivnih (če ta pridevnik sploh še lahko uporabljamo)! In čim več sprememb. Na bolje!