Objavljeno dne

Če ste se še nedolgo tega sprehodili po centru Ljubljane, le nekaj metrov stran od glavne železniške postaje ter Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ste lahko ugledali precej žalosten prizor. Za zidovi na naslovu Metelkova 10, 10a in 12 v Ljubljani se je skrivalo pravo malo smetišče polno najrazličnejših odpadkov. Na tej lokaciji se že vrsto let srečujejo številni odvisniki od drog, brezdomci in drugi, stavbe v bližini pa neslavno propadajo. V društvu Ekologov brez meja smo se odločili, da se podamo v boj z tamkajšnjimi odpadki. Naši cilji so bili kot vedno visoki: čiščenje ni dovolj, potrebno je preprečevati nastanek odlagališč in ločeno zbirati odpadke, hkrati pa tudi krepiti sodelovanje z vsemi posamezniki v slovenski družbi ter dokazati, da vsak zmore spreminjati okolje na bolje.  

 

Prav gotovo ni malo takih, ki so kdaj ob pogledu nad okolico Metelkove 10, 10a in 12 zavzdihnili in se zamislili, kako lahko tolikšna količina odpadkov leži na tleh v samem centru prestolnice. Pa vendar je v vsem tem času stanje ostalo nespremenjeno: odpadki so se leta in leta kopičili in lokacija je zaradi velikega števila nevarnih odpadkov (igel, razpršil, zdravil ipd.) postajala vse nevarnejša. Ekologi brez meja smo se s to lokacijo prvič v živo srečali v prvi polovici aprila, ko se je na nas obrnil eden izmed Kraljev ulice, ki si želi problematiko tamkajšnjih odpadkov rešiti bolj dolgoročno. Že ob prvem pogledu na lokacijo je bilo povsem jasno, da je potrebno nekaj spremeniti. Ne zgolj zaradi lepšega videza prestolnice, temveč tudi zaradi prijetnejšega ter varnejšega druženja odvisnikov od drog, brezdomcev in drugih, ki svoj čas preživljajo tam. Marsikomu izmed njih namreč prav ta kraj na nek način pomeni dom – prostor, kjer se srečujejo s svojimi prijatelji in kamor se lahko umaknejo v težkih trenutkih. 

metelkova1

Delček lokacije polne odpadkov (Foto: Lojze S.)

Čiščenje se je pravzaprav začelo že na dan akcije Očistimo Slovenijo 2012, 24. marca, ko so svoje moči združili Kralji ulice, humanitarna organizacija za pomoč in samopomoč brezdomcem, društvo Stigma, ki izvaja program za zmanjševanje škodljivih posledic uporabe nedovoljenih drog in seveda »prebivalci« omenjene lokacije. 

metelkova2

Na dan »Č« so skupaj čistili Kralji ulice, društvo Stigma in uporabniki (Foto: Lojze S.)

Z odstranjevanjem odpadkov so pričeli ob devetih, nadaljevali pa vse v pozno popoldne, a vsega kljub številnim parom rok niso uspeli počistiti. Delo pa so jim še dodatno otežili nepridipravi, ki so le dan pred akcijo na lokacijo odvrgli odslužene računalnike in pisarniški material. Akcijo so zato skupaj ponovili čez slaba dva tedna, žal jim tudi tokrat ni uspelo počistiti vsega, poleg tega pa so se tokrat pojavili tudi problemi z odvozom zbranih odpadkov. 

metelkova3

Pomembno vlogo pri čiščenju je imelo ločeno zbiranje odpadkov – zelene vrečke so bile namenjene steklu (Foto: Lojze S.)

metelkova4

Le en dan pred prvo čistilno akcijo so neznanci na Metelkovo odložili odslužene računalnike (Foto: Lojze S.)

V teh dveh čistilnih akcijah je bilo skupno pobranih približno 8.000 igel. Ker so te nevarni odpadek, so se jih prostovoljci lotili z veliko previdnostjo. Za njihovo odstranitev so poskrbeli člani društva Stigma. Tina Šterk, socialna delavka iz društva Stigma, pojasnjuje: »Lokacija je nevarna /…/ povsod ležijo igle /…/ nujno so potrebni opremljevalci, škornji z železno peto in železnimi podplati«. Igle so nato odlagali v za ta namen izdelane koše, ki jih polne oddajo ustreznim prevzemnikom, slednji pa poskrbijo za njihovo uničenje. 

metelkova5

Brez društva Stigma čiščenje lokacije ne bi bilo možno (Foto: Lojze S.)

Že ob prvih čistilnih akcijah se je porodilo vprašanje, kako sploh preprečiti takšno kopičenje odpadkov. Ko smo si Ekologi brez meja 20. aprila prvič ogledali lokacijo, smo bili šokirani. Kljub vsemu trudu, je bila Metelkova polna odpadkov. Prvi velik problem, ki smo ga zasledili, je bil nepregleden kup odpadkov, ki je nastal v času druge čistilne akcije. V vmesnem času je nakopičena nesnaga »privlačila« vedno nove in nove odpadke, ki so zopet pristajali na tleh. Odpadkov na kupu ni bilo možno ločiti, zato je bilo nujno, da za njihov odvoz poskrbi pristojno komunalno podjetje Snaga. Tu nam je na pomoč priskočila Mestna občina Ljubljana, ki se je kljub temu da je bila akcija Očistimo Slovenijo že dober mesec za nami, odločila, da pokrije stroške odvoza. Naslednji in ključni problem zakaj je pravzaprav prišlo do onesnaževanja, je bila odsotnost zabojnikov za smeti. Na celotni lokaciji je bil namreč prisoten zgolj en, vendar pa je ta namenjen izključno iglam. Ekologi smo se zato zavzeli, da priskrbimo zabojnike, pomanjkanje in željo po teh pa so izrazili tudi tamkajšnji uporabniki. Po vzpostavitvi stika s pristojnimi službami nam je bilo zagotovljeno, da zabojniki prispejo v naslednjem tednu, zato smo se odločili, da 26. aprila ponovno organiziramo čistilno akcijo in tudi na ta način sporočimo, da vsak odpadek spada v ustrezen koš. Tokrat smo v njej sodelovali člani društva Ekologi brez meja in društvo Stigma. Ta dan je bil hkrati odlična priložnost, da tako uporabnike kot tudi Stigmo povprašamo, kje pravzaprav tičijo razlogi za tolikšno število raztresenih igel, če pa je zanje namenjen poseben rumen koš. Izkazalo se je, da sta glavna razloga za to nepritrjenost koša in njihovo pomanjkanje. Žal tovrstne koše ni dovoljeno niti malo poškodovati, zato smo se Ekologi odločili, da izdelamo čisto svoje, ki bodo ustrezno zatesnjeni in pritrjeni, društvo Stigma pa bo nato izpraznilo v omenjene rumene. 

metelkova6

V tretji čistilni akciji so člani Stigme pobirali igle, ki jih do tedaj še niso uspeli (Foto: Lojze S.)

metelkova7

Skupno čiščenje je pripeljalo do številnih novih idej (Foto: Lojze S.)

Žal pa zabojniki za preostale (nenevarne) odpadke nisi bili dostavljeni niti po prvomajskih praznikih in v strahu, da se ponovi stara zgodba, smo uporabnikom razdelili vrečke različnih barv za ločeno zbiranje odpadkov in izobesili navodila za ločevanje. V naslednjih dneh, ko smo preverili, kaj se dogaja, smo bili izjemno veseli in ponosni, da so večino odpadkov zbrali ločeno: steklenice so se nahajale v zelenih, plastika in predvsem pločevinke v modrih, preostanek pa v črnih vrečkah. Polne vrečke so nato sami ali skupaj z nami odnašali do najbližjih ekoloških otokov. Vendar pa je ta sistem zbiranja počasi pešal: uporabniki so bili vse bolj razočarani, da kljub njihovim željam in pripravljenosti skrbeti za čisto okolje, pristojne službe ne uspejo zagotoviti nekaj zabojnikov. Slednji so po številnih zapletih in naši vztrajnosti prispeli šele 7. junija, takrat pa je Metelkova zopet pokazala nekoliko bolj klavrno stanje, zato je bila potrebna še ena čistilna akcija. Ko smo se na lokaciji končno prikazali z zabojniki in ponudili pomoč pri čiščenju, so številni prišli do nas in se nam iskreno zahvali za ves trud, hkrati pa že povpraševali, kam sodi kakšen odpadek. Ob eni izmed čistilnih akcij je tako eden izmed članov Kraljev ulice in nekdanji brezdomec dejal: »Da, odvisniki, brezdomci, ljudje z težavami v duševnem zdravju in ostali iz t.i. robnih populacij so moji ljudje. Rad jih imam. Zato jih razumem kako redke so njihove priložnosti,  da se izkažejo, kako jih vzpodbudijo, jim dajo polet. Ta akcija je bila zanje prava dragocenost

metelkova8

V zadnji čistilni akciji 20. junija smo pospravili še nekaj odpadkov, žal pa nas je pri tem precej omejila visoka trava in grmovje (Foto: Urša Zgojznik)

Boj z odpadki na Metelkovi se seveda nadaljuje. Spodbuditi moramo prav vse k ustreznemu odlaganju odpadkov, hkrati pa doseči, da novo vedenje tudi ohranijo, prav zato bomo o našem napredku še poročali.

Več fotografij o čistilnih akcijah najdete na FB strani Ekologi brez meja.

);
;
.''');

.