Nasveti za manj zavržene hrane

Zavržena hrana je posledica cele vrste dejavnikov, a najprej gre za naše odločitve in ravnanja.

V Društvu Ekologi brez meja smo za vas oblikovali 7-dnevni spletni dnevnik zavržene hrane v gospodinjstvu, s katerim boste lahko spremljali, katere vrste hrane zavržete, kdaj končajo v odpadkih in zakaj do tega pride. Vodenje dnevnika je relativno preprosto, navodila pa so na voljo tu. Podatke lahko vnašate neposredno na spletno stran. Izpolnjevanje dnevnika vam ponuja potreben vpogled v vaše navade ravnanja s hrano. Po spremljanju vabljeni, da preizkusite spodaj predlagana orodja glede na zaznane vzroke za nastajanje zavržkov.

  • Prvo orodje je "odkljuknica", ki vam omogoči načrtovanje posameznih dejavnosti, od jedilnika, načrtovanja nakupovalnih dni, spremljanje števila potrebnih obrokov.
  • Drugo orodje je tedenski načrtovalnik za posamične obroke.
  • Tretje orodje je nakupovalni listič, oblikovan za natis na domačem tiskalniku in uporabo navadnih škarij.
  • Četrto orodje vsebuje opis osnovnih pravil shranjevanja živil doma.
  • Peto orodje vam prinaša nekaj primerov živil, njihov dejanski rok trajanja in pravilno shranjevanje.
  • Šesto orodje vsebuje navodila za pravilno shranjevanje živil v hladilniku.
  • Sedmo orodje prinaša vse, kar morete vedeti o rokih uporabnosti - "uporabno do" in "uporabno najmanj do".
  • Osmo orodje vam poda navodilo o shranjevanju v hladilniku za 29 vrst zelenjave.
  • Deveto orodje vam poda navodilo o shranjevanju v hladilniku za 23 vrst sadja.
  • Deseto orodje je namenjeno pravilnemu odmerjanju. Dokler ne bo spregovorilo v slovenščini, vam ga posredujemo v angleščini. Je na žalost v digitalni obliki - in je na voljo na tej povezavi. Če pa vam ta ni všeč, je na voljo še en, vendar od "tam spodaj" ali "down under", kot sami radi povedo. Opisano orodje boste našli na tej spletni strani.