V hrani je moč

18. marca 2019 je v organizaciji Zavoda Povod in platforme nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč SLOGA potekala nacionalna konferenca z naslovom V hrani je moč. Dogodek je bil tudi sklepno dejanje 9. Slovenskih razvojnih dni.

Oznake

S poenostavitvijo sistema šolske prehrane do manj zavržkov

V preteklem šolskem letu je Računsko sodišče Republike Slovenije opravilo revizijske preglede učinkovitega ravnanja s hrano v šestih slovenskih osnovnih šolah. Namen prečne revizije (ki poteka pri več revidirancih) je bil preučiti učinkovitost rabe javnih sredstev in pravilnost postopkov javnega naročanja, upoštevanje smernic uravnotežene prehrane in pri tem ugotoviti količino hrane, ki se je na koncu zavrže.

Oznake

Nominirani smo za nagrado #reducefoodwaste

Projekt Ne meč'mo hrane stran!, ki smo ga izvajali v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter Zvezo društev upokojencev Slovenije, je uvrščen med 25 najboljših evropskih projektov za zmanjševanje količin zavržene hrane, ki se potegujejo za nagrado #reducefoodwaste. Podarite nam vaš glas in nam pomagajte postaviti Slovenijo na zemljevid dobrih praks preprečevanja zavržene hrane.

Glasovanje poteka do 27. junija na tej spletni strani.

Oznake

Babica ve

Moja babica je super babica. Ve, kako zakrpati strgane hlače, katero zel dati na odrgnjeno koleno in kako pripraviti najboljšo govejo juho. Dolgoletne izkušnje izhajajo še iz časov, ko se hrana popolnih oblik v ogromnih količinah ni kvarila na policah supermarketov in ko je bilo treba paziti čisto na vsak košček, da ne bi šel v nič. Zgodbe o pomanjkanju in varčnem odnosu do hrane so redno na meniju nedeljskih kosil pri starih starših. A žal ta kosila postajajo vedno bolj redka in vedno manj je predajanja tovrstnih izkušenj na mlajše generacije.

Oznake

Misel "Ne meč'mo hrane stran!" naj bo z nami povsod

Enke, zelena armada, zamrznjenci, zakljukanci, zmečkanci so nas v preteklih mesecih večkrat spomnili na to, da v gospodinjstvih zavržemo preveč užitne hrane! Ker nanjo pozabimo, slabo načrtujemo nakupe in obroke, kupimo preveč,  nasedamo akcijam ali ne shranjujemo pravilno.

Na tragične junake se velja spomniti vsak dan! Ob vsakem nakupu, shranjevanju živil in pripravi obrokov.

Oznake

Mariborski učitelji o zavrženi hrani

Devetega marca so mariborski osnovnošolci v sklopu 27. regijskega Otroškega parlamenta, ki je potekal v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, načrtovali svojo prihodnost. Več kot sto mladih se je pri vprašanjih o prihodnosti dotaknilo tudi okoljske problematike. Pred iskanjem rešitev za številne okoljske izzive so se ob ogledu filma Ne meč’mo hrane stran! srečali s problematiko zavržene hrane. A tudi njihovi učitelji niso ostali brez dela.

Oznake

ZDUS v sodelovanju z Društvom Ekologi brez meja povabil svoje člane na projekcijo filma »Ne meč'mo hrane stran!«

V sklopu projekta »Ne meč'mo hrane stran!« je v prostorih Hotela Delfin ZDUS d.o.o. v Izoli v soboto, 19. 11., ob 19. uri potekala projekcija istoimenskega dokumentarnega filma (Just Eat It), ki so si ga ogledali člani 9 društev upokojencev (DU Ajdovščina, DU Gorica pri Slivnici, DU Ljutomer, DU Veliki Gaber, DU Limbuš Pekre, DU Ivančna Gorica, DU Smlednik, DU Postojna, DU Boris Kidrič) in uporabnice Centra dnevnih aktivnosti Koper.

Oznake
Subscribe to novica