Konferenco sestavlja skupni uvodni in zaključni del ter trije vzporedni sklopi
Day 1
03 Nov 2015
Day 2
04 Nov 2015
Day 3
05 Nov 2015
Day 4
06 Nov 2015
Day 5
07 Nov 2015
MODEL KROŽNEGA GOSPODARSTVA
Evropska komisija bo do konca leta 2015 objavila nov, ambicioznejši predlog svežnja o krožnem gospodarstvu. Maja 2015 je Komisija objavila Načrt za krožno gospodarstvo, do 20. avgusta je potekalo javno posvetovanje. Medtem pa nekatere države, regije in podjetja v modelu prepoznavajo nove priložnosti. Zakaj in kako utirajo pot v krožno gospodarstvo? Zakaj je pomembno sodelovanje različnih sektorjev?
Prehod v krožno gospodarstvo lahko izboljša konkurenčnost evropskega gospodarstva ter ustvari boljše gospodarske, družbene in okoljske rezultate kot sedanja razvojna usmeritev. Letno nam lahko prinese 1.8 bilijona EUR koristi. Predstavitev bo orisala krožno gospodarstvo ter osvetlila tranzicijske poti za gospodarstvo, regije in lokalne skupnosti.
Prehod v krožno gospodarstvo: flamski program trajnostne rabe materialov
Flamska je preko obsežnega sistema zbiranja, sortiranja in recikliranja v zadnjih tridesetih letih postala ena vodilnih regij na področju ravnanja z odpadki. Pridobljeno znanje, infrastruktura in zakonodajni okvirji so Flamski omogočili prehod v trajnostno upravljanje z viri.
Jorn Verbeeck
12:00 - 13:00
Kosilo
NOVE PRILOŽNOSTI ZA PODJETJA
Bistven korak za prehod v krožno gospodarstvo je preoblikovanje izdelkov in poslovnih modelov. Kako se tega lotevajo večja in manjša podjetja? Kako lahko boljše oblikovanje olajša pridobivanje materialov v zadnjem delu življenjskega cikla in s tem zapiranje snovnih tokov?
Gostiteljica: Marjana Dermelj, Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Philips se usmerja v nove poslovne modele, ki podjetju omogočajo nadzor nad celotnim življenjskim ciklom izdelka ter zagotavljajo povečanje vrednosti inovacij in produktivnosti sredstev.
Zapiranje snovnih tokov in upcycling - poliamid 6
Leta 2007 je Aquafil v Julonu v Ljubljani postavil proces ECONYL za regeneracijo osnovne surovine za svoje izdelke iz odpadnih ribiških mrež, tekstilnih delov talnih oblog in industrijskih ostankov.Julon je edino podjetje, ki v takem obsegu in na ta način predeluje odpadke iz poliamida 6.
Leseno okno je sestavljeno iz mnogih materialov in ne zgolj iz lesa. Kako izbirati ustrezne materiale pri razvoju novih oken in kaj storiti z lesenimi okni po koncu življenjske dobe?
Aleš Ugovšek
15:00 - 15:15
Odmor
NOVE PRILOŽNOSTI ZA LOKALNE SKUPNOSTI
Odpadki so vir surovin in za prehod v krožno gospodarstvo je pomembno sodelovanje vseh akterjev v družbi. Odpadki so za lokalne skupnosti v linearnem modelu predvsem stroški. S prehodom v krožno gospodarstvo pa lahko postanejo priložnost za njihov razvoj preko preprečevanja, ponovne uporabe in vračanja materialov z učinkovitim ločenim zbiranjem. Kako so lokalne skupnosti vključene v učinkovito rabo virov? Kako surovine izkoristijo in vrnejo v snovne tokove?
Servisne mreže in dodana vrednost za lokalne skupnosti
R.U.S.Z. je ustanovil Dunajsko servisno mrežo leta 1999 in nastala je zgodba o uspehu. Medtem so takšne servisne mreže postale del EU zakonodaje o odpadkih (okvirna direktiva, člen 11) in so odličen primer koncepta krožnega gospodarstva.
Odpadni embalaži dajmo novo priložnost: projekt Plastenka za plastenko
V Sloveniji bi se moralo vsako podjetje vprašati, kaj (še) lahko stori na področju ravnanja z odpadki in odpadno embalažo, pri čemer je vzpostavitev sistema doslednega ločevanja osnovni korak. Večina odpadkov oziroma odpadnih materialov namreč omogoča določeno predelavo in s tem uporabo v predelani oziroma novi obliki ali na novi način.
Katja Slokan
15:00 - 15:15
Odmor
ZAPIRANJE NARAVNIH KROGOV
Fosfor je eno osnovnih hranil rastlin, živali in ljudi. Je neobnovljiv naravni vir, zanj ni nadomestka. Nahaja se v neorganskih fosfatnih skalah, svetovne zaloge so omejene. Široko se uporablja v kmetijstvu, kjer predstavlja bistveno sestavino gnojil. Najbolj učinkovita metoda njegovega recikliranja je kompostiranje zavržene hrane, živalskega gnoja in blata čistilnih naprav. Kako se zmanjševanja zavržene hrane lotevajo deležniki v prehranski verigi? Kako zavržke vrniti v naravni krog in kako to prispeva h kvalitetni pridelavi hrane ter skrbi za okolje?
Gostiteljica: Ladeja Godina Košir, Giacomelli media, integratorka & direktorica
Predstavitev se bo osredotočila na sodelovanje WRAP programa z lokalnimi skupnostmi v Veliki Britaniji na področju zniževanja količin zavržene hrane iz gospodinjstev in kako so ti ukrepi povezani s širšim programom boljšega ravnanja z zavrženo hrano v Veliki Britaniji.
Z uporabo tehnologije pametno v prihodnost brez zavržene hrane
S pomočjo tehnologije in novim pristopom k sodelovanju odpira poti v smeri brez zavržene hrane. Tako nastane poslovno in stroškovno učinkovit sistem, ki na vprašanja kaj narediti sproži iskanje odgovora kako zagotoviti, da se hrana pravočasno porabi ali pravočasno tehnološko predela v nov proizvod. Pri tem nastajajo priložnosti za obstoječa in nova podjetja ter priložnosti za razvoj ne samo novih izdelkov ampak tudi novih načinov sodelovanja.
Ločeno zbiranje organskih odpadkov: načela, koristi in uspešni primeri (tudi v gosto naseljenih urbanih središčih)
Ključna vloga organskih odpadkov v optimiziranem sistemu maksimalno učinkovite rabe virov. Operativna načela optimizacije stroškov in shem izvajanja ločenega zbiranja, dejstva in številke s poudarkom na primeru Milana (največja shema zbiranja organskih odpadkov).
V živilsko predelovalni industriji in gospodinjstvih v razvitih družbah dnevno nastane velika količina odpadkov, ki vsebujejo organski ogljik (C). Že 2000 let - vse od Rimskega imperija dalje - vemo, da ustrezno kompostiranje in uporaba teh stranskih produktov lahko poveča ali obnovi rodovitnost prsti.
Claudio Ciavatta
15:00 - 15:15
Odmor
Okrogla miza: KAKO LAHKO SLOVENIJA IZKORISTI PRILOŽNOSTI KROŽNEGA GOSPODARSTVA
Okrogla miza ter pogovor z gosti in publiko, ki bo dal odgovore na začetna vprašanja konference: bo Slovenija postala aktivni del teh zgodb in jih soustvarjala ali zgolj opazovala? Če se odločimo za prehod v krožno gospodarstvo, kako bomo to izvedli in kaj za to potrebujemo?