Kam s tem odpadkom?

Na tej strani boste našli konkretne informacije, kako pravilno ločeno zbrati več kot 150 vrst odpadkov v različnih slovenskih občinah.

Pomembno

Večino odpadkov lahko oddate v zbirnih centrih, nekatere pa tudi v premične zbiralnice. Tukaj so prikazane najpreprostejše možnosti — oddaja v zabojnik za ločeno zbiranje ima prednost pred zbirnim centrom, ker je prvih več in so primerni le za nekaj vrst odpadkov.

Minutiae

Če smo spustili kakšen zanimiv odpadek ali naredili napako, nam lahko pišete na info@ocistimo.si.

Kaj kam sodi bodo vedno najbolje vedeli v podjetju, ki pri vas opravlja javno komunalno storitev zbiranja odpadkov.
Vse imajo spletne strani, kjer so na voljo natančnejša navodila in izjeme pri sprejemanju odpadkov (npr. azbest, pomije in radioaktivni odpadki), druge koristne informacije ter ažurni kontaktni podatki. 

Proizvajalčeva razširjena odgovornost

Po sistemu proizvajalčeve razširjene odgovornosti, lahko nekatere odpadke vrnete nazaj v izvorne trgovine, ob nakupu podobnih izdelkov (plinske sijalke tudi brez nakupa). Mednje sodijo:

Odpadnih olj ne smemo zlivati v kanalizacijo, ker bi tvegali onesnaženje podtalnice. V Sloveniji jih je zato treba voziti v zbirne centre, od koder jih potem za predelavo v biodizel izvozijo v države EU (pri nas ni predelovalcev).

Lokacije zbirnih centrov so zbrane na portalu Lep Planet.

Popravila

Za vse izdelke velja zakonsko obvezna garancija in v tem času vam proizvajalci in njihovi pooblaščenci te izdelke popravijo zastonj ali pa po potrebi zamenjajo.

Vendar se tudi po preteku garancije da in splača popraviti mnogo predmetov. Na strani Manj je več lahko najdete seznam različnih mojstrov, ki to znajo.

Kam pa z uporabnimi predmeti?

Ne, niso za staro šaro. Oglejte si različne dogodke, kjer je možno rabljene predmete izmenjati, podariti, prodati ... Stran Manj je več vsebuje tudi seznam vseh centrov ponovne uporabe, kjer zbrane predmete popravljajo, nadgrajujejo in prodajajo po nizkih cenah, da bi jim podaljšali življensko dobo.

Uporabne predmete, obleke, šolske potrebščine, belo tehniko (itd.) lahko oddate različnim karitativnim organizacijam kot sta Karitas in Rdeči Križ.