Objavljeno dne 9. june 2015, 09:06

9. in 10. maja je 127 tisoč prostovoljcev iz 17 držav in treh celin v sklopu akcije ‘Let’s do it Mediterranean’ čistilo Mediteran. Čistilna akcija je potekala tudi v Sloveniji. Združenje nevladnih organizacij Mreža za preporod Istre je v sodelovanju z Ekologi brez meja organizirala skupnostno akcijo Očistimo Dragonjo 2015, ki je potekala ob reki Dragonji, v okolici vasi Dragonja in Naravnega parka Dragonja Stena.

 

Tudi letos je bil cilj enodnevne akcije zbrati čim več plavajočih in potopljenih smeti v obalnih predelih Mediterana hkrati. Trenutno se namreč v naših morjih nahaja plastičnih delcev, ki tehtajo več kot 260 tisoč ton.

 

V Alžiriji je več kot 1000 prostovoljcev zbralo 70 ton smeti v desetih mestih. V Bosni in Hercegovini se je akcije udeležilo 25.000 prostovoljcev v 100 občinah po vsej državi, ki so poskrbeli tudi za čistejše cesta, parke, reke, jezera in hribovita področja. Na Cipru in v Grčiji so potapljači čistili podmorske globine, akciji v Egiptu pa sta se pridružila tudi župan Aleksandrije in veleposlanik Latvije v Egiptu.

 

libija

Za čisto okolje so poskrbeli tudi v Libiji (foto: Let's do it Mediterranean)

 

Kljub požrtvovalnemu delu številnih prostovoljcev pa nas čaka še kar nekaj dela. Cilj kampanje ‘Let’s do it Mediterranean’ je namreč, da bi do leta 2018 očistili naše tretje največje morje, da bi Mediteran zopet postal biološko raznovrstno področje, za katerega bi bil odgovoren vsak posameznik. Če nam bo to uspelo, pa bodo videle prihodnje generacije čez 80 let, kolikor rabi morje, da se regenerira od več ton smeti, ki jih vsakodnevno spustimo vanj.

 

Začetek maja pa je bil posvečen tudi čistilnim akcijam v sklopu kampanje Let’s Clean Up Europe. 300 tisoč prostovoljcev se je udeležilo več kot 3.000 čistilnih akcij po vsej Evropi ter se z rokavicami in vrečami spopadlo z odpadki v naravi.

 

spain2

V Španiji so združili akciji Let's Clean Up Europe in Let's do it Mediterranean (foto: Let's do it Mediterranean)

 

Povzeto po Let’s do it Mediterranean in Let’s Clean Up Europe.

 

Piše: Katja Sreš