Avtor: Barbara Kirn, dne 5. november 2021, 16:11

Petintrideset visoko dvignjenih rok (pri petintridesetih prisotnih otrocih) in nekaj vzklikov »Izberi mene!« je bil odziv ob zastavljenem vprašanju, ali imamo kakšnega prostovoljca. No, v resnici še nekaj več, kajti nekateri otroci so dvignili kar obe roki in za večjo vidnost še vstali. Kakšna čudovita pripravljenost za sodelovanje, ki nam je lahko vsem za zgled.

Zvedava vprašanja in poročila o različnih ekoloških praksah, ki se jih poslužujejo doma in v šoli, so pravi balzam za ušesa, ki nas poboža ob pogovoru z otroki. In takšnih pogovorov smo imeli v zadnjih tednih kar nekaj, še več pa jih je na vidiku za prihodnje leto. Ekologi brez meja smo namreč v sodelovanju s podjetjem Plastika Skaza pričeli z izvajanjem delavnic o plastiki po osnovnih šolah.

V sklopu iniciative ECOkidCARE 2030 otrokom predstavljamo lastnosti in uporabo plastike, predvsem pa jih poučimo o vplivu plastike na ljudi in naravo ter skupaj razmišljamo o različnih načinih, kako lahko sami zmanjšamo količino plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki jih uporabljamo.

Druga delavnica, ki jo pripravljamo za otroke, je posvečena biološkim odpadkom in pravilnemu kompostiranju. Zavržena hrana je poleg plastike namreč eden največjih okoljskih izzivov na področju odpadkov, zelo veliko vlogo pri tem pa igramo ravno v gospodinjstvih. Otrokom bomo na delavnici predali tudi Organka, kuhinjski kompostnik za biološke odpadke. Tega bodo v podjetju Plastika Skaza izdelali iz reciklirane plastike – odsluženih zobnih ščetk, ki jih bodo med obema delavnicama zbrali otroci. Tako bo krog sklenjen.

Poleg poročil o koristnih navadah, ki so jih navajeni doma in v šoli, otroci na delavnicah brez zadrege iskreno povedo tudi o tistih malo manj koristnih. Verjamemo, da bodo šolarji od obeh delavnic odnesli nova znanja in morda kakšno dobro prakso ravnanja z odpadki prenesli tudi v svoje domove.