Avtor: Romana Purkart, dne 7. july 2022, 16:07

Kaj se zgodi, ko gremo na dopust? Predvsem si želimo odpočiti se, spoznati nove kraje in nove ljudi, rahlo pa popustijo tudi zavore… Na dopustu smo bolj sproščeni kot sicer, zato lahko hitro nastane kakšen odpadek več. Prehranjevanje v restavracijah in hotelih, kratko bivanje na destinaciji, kozmetični pripomočki za enkratno uporabo in podobno, vse to kreira visok ogljični odtis in več odpadkov, kot jih proizvedemo doma.

Občini Bled in Gorje sta prvi prejemnici evropskega certifikata »zero waste certified city«, del zero waste družine pa sta že vrsto let. Predvsem Bled je izrazito turistična občina in zato smo se že pred leti zavedali, da bo na tem področju treba nekaj storiti. Občina Bled, javno podjetje Infrastruktura Bled in javni zavod Turizem Bled smo sklenili, da uberemo pot od spodaj navzgor, kar pomeni, da premike najprej začnemo delati pri sebi, torej pri lokalnem prebivalstvu, šele nato dobre prakse prenesemo na turizem.

Ključno je namreč, da vsaka turistična destinacija ali občina najprej počisti pred svojim pragom, domačini morajo verjeti v projekt in ga tudi živeti. To je magična formula, ki preizkušeno deluje – ko turisti pridejo na destinacijo tako sam sistem poskrbi, da se vedejo v skladu z normami in navadami, ki veljajo na destinaciji.

Turizem tako ni več samo proizvajalec odpadkov, pač pa postane vzrok za generiranje sprememb, ki so na koncu pomembne za življenje celotne skupnosti. To je izjemno velik korak, ki je Bledu in Gorjam uspel predvsem s pomočjo Ekologov brez meja, sami prebivalci pa smo našli način, kako gospodarsko dejavnost, ki je sicer sama po sebi velik onesnaževalec okolja, transformirati do te mere, da postane nosilec razvoja.

Smeti in odpadki niso edina tovrstna tema – tu sta še trajnostna mobilnost in ravnanje z vodo, pa še bi lahko naštevali.

Velik del trajnosti predvsem v izrazito turističnih občinah tako predstavlja skrb za dobrobit domačinov. Na Bledu že dalj časa razumemo, da če se domačini doma počutijo dobro in varno, se bodo tudi turisti. Tako kot mora biti življenje na Bledu odgovorno, mora biti tudi obisk ene najbolj zelenih destinacij na svetu odgovorno dejanje.

Vse spremembe se dogajajo počasi in z nenehnim učenjem. Pot trajnosti je dolga in na Bledu nam je kristalno jasno, da na cilj ne bomo prispeli nikoli - to pa zato, ker ko so mikro cilji na dolgi poti doseženi, takoj postavimo nove.

Kako turisti gledajo na nas? Večina jih zelo dobro ve, kam prihajajo, saj na naši matični spletni strani bled.si ogromno pozornosti namenjamo trajnostnemu turizmu, osveščanju o ravnanju z odpadki, vodo in ostalimi viri.

Kakorkoli obrnemo, ključ do uspeha pri uveljavljanju katerekoli ideje ali kateregakoli novega uspeha je v sodelovanju z domačini – saj veste, ko bodo ti idejo ponotranjili in jo vzeli za svojo, dobimo zagovornika, ki mu ni para!

Romana Purkart je v.d. direktorice Turizma Bled

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali društva Ekologi brez meja.