Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

V okviru 11. izdaje Evropskega zelenega tedna so med 24. in 27. majem v Bruslju potekali številni dogodki, ki so opozarjali na pomembnost ohranjanja naravnih virov.

 

Evropska komisija je v Bruslju za glavno prizorišče med vidnejšimi projekti, ki so po Evropi ozaveščali ljudi o pomembnosti varovanja okolja in narave, izbrala plastično pošast Lovka na lovce avtorja The Mihe Artnaka, ki je bila narejena v sklopu projekta Vrečka na vrečko.

 

Hobotnico iz plastičnih vrečk je v Bruslju spremljala tudi razstava fotografij avtorja Žige Šmidovnika, ki so bile posnete v času priprav in trajanja projekta.

 

Hobotnico iz plastičnih nakupovalnih vrečk so organizatorji iz Bruslja opazili na številnih blogih, kamor je prodrla zaradi svoje mogočnosti in aktualnega sporočila. Hobotnica iz plastičnih nakupovalnih vrečk je nastala novembra lani v okviru projekta Vrečka na vrečko. Hobotnica iz plastičnih vrečk po avtorjevih besedah predstavlja pošast, ki širi svoje lovke z nepredstavljivo hitrostjo in ne pozna milosti. Ponazarja simbol potrošništva in z njim povezano problematiko nastajanja odpadkov, hkrati pa opozarja na pomembnost ločevanja in recikliranja odpadkov.


Evropski zeleni teden je letos potekal že enajstič po vrsti, po vsej Evropi so se pod geslom »Biotska raznovrstnost – v tem smo skupaj« odvijali številni dogodki, ki so opozarjali na pomen varovanja narave in okolja, še posebej pestrosti rastlinskih in živalskih vrst v Evropski uniji. Evropski zeleni teden se je med 19.5. in 2.6. odvijal tudi v Sloveniji, spremljalo pa ga je pestro ulično dogajanje.

 

Na stojnici predstavništva Evropske komisije v Sloveniji se je v okviru ozaveščevalnih dni predstavilo šest okoljevarstvenih organizacij in štirje projekti, ki se izvajajo v Sloveniji in ki jih financira Evropska komisija v okviru programa LIFE+.

 

Hobotnica iz plastičnih vrečk je od 8. junija 2011 na ogled v Luki Koper.

 

Več lahko preberete na:

 

Evropski zeleni teden v Bruslju: http://ec.europa.eu/environment/greenweek/

Projekt Vrečka na vrečko:

http://ebm.si/oj/novice/98-zakljucek-projekta-vrecka-na-vrecko.html

http://ebm.si/oj/novice/154-projekt-vrecka-na-vrecko-odmeval-tudi-v-eu.html

http://ebm.si/oj/novice/152-projekt-vreka-na-vreko-pred-nakupovalno-sredie-s-poastjo-fotografijami-in-plesom.html

Evropski zeleni teden v Sloveniji: http://ec.europa.eu/slovenija/hp/2011-0518-zeleniteden_sl.htm  

 

 

); ; .'''+x[0]+'>');

.