Avtor: Katja Sreš, dne 21. september 2019, 18:09

Danes poteka največja globalna čistilna akcija, ki je s ciljem očistiti svet združila več kot 160 držav sveta. Medtem ko so na vzhodni polobli aktivnosti v zadnjih izdihljajih, pa so prostovoljci Amerik komaj prevzeli zeleno štafeto, zato o končnih rezultatih še ne moremo govoriti, je pa že v tem trenutku jasno, da bo zbranih veliko več odpadkov kot v lanski akciji, ko je 18 milijonov ljudi iz narave odstranilo 100 tisoč ton odpadkov. 

Preštevanje prostovoljcev še poteka, po zadnjih podatkih število sodelujočih presega 11 milijonov. Z devetimi milijoni udeležencev po podatkih globalne koordinacijske ekipe, ki je letos zbrana v Kosovu, trenutno vodi Indonezija. Aktivno so k največjemu okoljskemu prazniku pristopile tudi države črne celine, kjer pa brez težav tudi tokrat ni šlo. Zaradi napete situacije v Egiptu je bilo čiščenje ponekod prepovedano, afganistanski prostovoljci pa bodo zaradi volitev čiščenje nadoknadili. 

Kljub temu da v Sloveniji skupno čiščenje ni bilo organizirano, so po številnih krajih potekale različne aktivnosti. Po podatkih Ekologov brez meja se je čistilo v Ljubljani, na Gorenjskem in ob reki Vipavi, 10. obletnico čiščenja pa so praznovali na obali z akcijo Čista obala. Ekologi brez meja so čiščenje in popis blagovnih znamk odpadkov izvedli v Ljubljani. V prihodnjih dneh pričakujejo podatke o blagovnih znamkah tudi iz nekaterih preostalih lokacij. Podatki bodo posredovani globalni mreži Break Free From Plastic, ki je že lani identificirala podjetja, katerih embalažo najpogosteje najdemo v naravi. Na današnji dan se je tako zvrstilo 700 popisov v 84 državah. Rangiranje bo izvedeno tudi v Sloveniji, podatki pa bodo okoljevarstvenikom služili za nagovarjanje proizvajalcev k ustreznemu ravnanju z odpadki. 

Dodatne informacije: