Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

Vsak od nas s svojim načinom življenja prispeva k podnebnim spremembam, toda vsakdo lahko sodeluje tudi pri njihovem zmanjšanju in odpravljanju. Pomagamo lahko vsakokrat, ko se odločamo, kaj bomo kupili, koliko električne energije bomo porabili, kaj bomo jedli, ali se bomo večkrat vozili s kolesom in javnim prometom, kako bomo ravnali z odpadki … Že čisto majhna sprememba naših navad ima lahko pozitiven učinek na okolje.

 

Ko manj kupimo, s tem tudi manj zavržemo

 

Za proizvodnjo in prevoz vsega nakupljenega je potrebna precejšnja energija. Na vsaki stopnji procesa se zato sproščajo različni toplogredni plini. Eden od dobrih načinov kako omejiti negativne učinke potrošnje na okolje je preprost – manj kupujmo.

 

 • Premislimo, ali neko stvar resnično potrebujemo, preden gremo v nakup.
 • Namesto izdelkov za enkratno uporabo raje uporabljajmo trajne in kakovostne izdelke za večkratno uporabo, tako nastane veliko manj odpadkov! Nekaj primerov: čistilne krpe, brivski aparati, skodelice, kozarci; pisala in baterije, ki jih ponovno napolnimo.
 • Sposodimo si stvari, ki jih bomo potrebovali le za kratek čas.
 • Kupujmo proizvode iz druge roke.
 • Ponovno uporabimo in popravimo kar je le mogoče! Vsako leto odvržemo kar 13–25 kg električne in elektronske opreme na osebo (hladilniki, telefoni, računalniki, televizorji itd.), čeprav ti izdelki mnogokrat vsebujejo škodljive snovi, kot sta svinec in živo srebro, večina opreme pa bi se lahko popravila ali ponovno uporabila. Razmislite, da bi rabljene aparate in odvečno pohištvo podarili prijateljem, znancem ali ustanovam, kjer bi jih popravili ali obnovili. Vsekakor pa ne sodijo med mešane odpadke!
 • Oblačilom, ki jih ne želimo več nositi, dajmo novo življenje ter jih podarimo prijateljem, sorodnikom ali dobrodelnim organizacijam.
 • Za dojenčke nabavimo plenice za večkratno uporabo. Do starosti treh let otrok porabi od 5.000 do 6.000 plenic, to je približno ena tona umazanih plenic na otroka. Izognili se bomo veliki količini odpadkov in tudi prihranili denar.
 • Nakupimo le toliko, kot potrebujemo. Če kupimo le toliko hrane s kratkim rokom trajanja, kot jo potrebujemo, se izognemo nepotrebnim odpadkom in tudi prihranimo, saj ni treba metati proč izdelkov, za katere smo plačali. Hrano z daljšim rokom trajanja pa se z vidika odpadkov splača kupovati v večjih količinah, saj bo tako nastalo manj odpadne embalaže.
 • Ko gremo na piknik, s sabo prinesimo posodice za hrano, čutare ali steklenice in kovinski jedilni pribor. Tako na koncu piknika ostane manj odpadkov. Najboljše, če te odnesemo domov in jih sortiramo za ločeno odlaganje.

 

Ali ste vedeli?

 • Da po podatkih svetovne banke najbogatejših 20% svetovnega prebivalstva porabi 77% naravnih virov.
 • Da bi človeštvo, če bi tudi preostali del sveta porabil toliko surovin, kolikor jih porabi razviti svet danes, potrebovalo še dodatne štiri Zemlje.
 • Da se 99% surovin za stvari, ki jih kupimo, zavrže v roku šestih mesecev

 

); ; .'''+x[0]+'>');

.