Objavljeno dne 22. september 2012, 10:09

Pred kratkim je v Pomurju prišlo do množičnega umiranja čebel. Od 16.000 čebeljih družin je bilo prizadetih okoli 2.500, težave pa je imelo 45 od 600 tamkajšnjih čebelarjev. V panjih, kjer se pojavile zastrupitve čebel, je stopnja pomora segala tudi do 50 odstotkov.

 

Do podobnega pomora je prišlo pri nas že pred leti, ko je na območju Gornje Radgone umrla kar tretjina od 1100 čebeljih družin zaradi nevestne uporabe folidol olja, ki je vseboval paration, močan živčni strup. Glavni razlog za zadnji pomor čebel v Pomurju je po vsej verjetnosti uporaba nekaterih fitofarmacevtskih sredstev, krivca za tako množičen pomor pa bi lahko bila po mnenju strokovnjakov tudi semena koruze in oljne ogrščice, ki so bila obdelana s fitofarmacevtskimi sredstvi.

 

Čebele so nepogrešljiv dejavnik pri opraševanju rastlin, saj so med žuželkami, ki oprašujejo rastline, na prvem mestu. Ključne so pri opraševanju sadnega drevja, saj oprašijo kar 70 do 80 odstotkov cvetov, kot tudi ornih pridelkov in zelenjave.

 

Vendar se pomori čebel ne dogajajo samo v Sloveniji, temveč tudi drugod po svetu. Razlogi tičijo predvsem v privilegiranju modela ekstenzivnega monokulturnega kmetijstva, uporabi pesticidov in insekticidov ter gensko spremenjenih poljščin. Ko pride do pomorov v takšnem obsegu, ne gre več za navadno sezonsko umrljivost čebel, ampak za »kolaps čebeljega roja« (»Colony Collapse Disorder«), pojav, ki je danes prisoten v EU in drugod po svetu. Čebelarstvo je ena izmed ključnih panog pri vzdrževanju in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

 

Na spletnem portalu Youtube si lahko ogledate tudi BBC-jev dokumentarec iz leta 2009 »Who Killed the Honey Bee?«, ki sta ga posnela James Erskine in Marthe Kearney ter poskušala osvetliti razloge za množično umiranje čebeljih družin po vsem svetu. Na to temo je bil leta 2009 posnet še en dokumentarec z naslovom »Colony«, delo avtorjev Carterja Gunna in Rossa McDonnella, ki govori o pomenu čebelarstva in čebel pri ohranjanju človeške vrste! Dokumentarec je prejel vrsto priznanj in omemb na različnih filmskih festivalih.

 

Kratek predstavitveni video je dosegljiv na: http://www.youtube.com/watch?v=ZDWgpo6EJgM

); ; .'''+x[0]+'>');

.