Objavljeno dne

Poleg prednosti za okolje, pralne plenice tudi pozitivno vplivajo na zdravje otrok. Pri pralnih plenicah krem skorajda ni potrebno uporabljati, ker koža na dojenčkovi ritki ni vzdražena. Dojenčkova ritka v plenicah iz naravnih materialov (ekološko pridelan bombaž, bambus, volna, konoplja) bolj diha in ne prihaja do pleničnih izpuščajev.

 

V nadaljevanju navajamo nekaj strokovnih mnenj o pozitivnem vplivu pralnih plenic na otrokovo zdravje.

 

“Pri mojih treh otrocih smo uporabljali samo pralne plenice. To je bilo pred 30 in več leti. Pleničnega izpuščaja praktično nismo poznali. Današnji dojenčki se skoraj vsi "cmarijo" v plastiki, kar sigurno ne doprinese k zdravi koži na občutljivih predelih telesa. Zračne, pralne plenice iz tekstila so neprimerno kvalitetnejše.”

Marko Lipovšek dr.med. specialist pediater

 

“V vsakem primeru je koristno, da koža diha in da je čim krajši čas v stiku z urinom in bakterijami ter dražečimi ostanki gnitja iz blata. To utegne biti ključno v obeh opcijah plenic. Vsekakor so naravni materiali in kemična ter biološka neoporečnost ključnega pomena.”

mag. Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo

 

zdrave pralne plenice

(foto: Fishsticks Design)

 

"Pri svojem delu opažam, da se z vsakim letom pojavlja več težav pri otrocih, vedno več tudi pri dojenčkih, saj živijo v okolju, kjer so obkroženi s kemikalijami, umetnimi snovmi, losjoni, kremami, šamponi, rafinirano in preveč predelano hrano, onesnaženim zrakom … Zamislite si, kako obremenimo dojenčkovo kožo na ritki, ki je najbolj občutljiva in se ob pregrevanju pleničke za enkratno uporabo ob urinu in blatu pomeša s hormonskimi motilci, kancerogenimi snovmi in kemičnimi formulami, ki brez težav začnejo prodirati preko kože v telo in tkiva. Imunski sistem se mora odzvati in odzivati se mora kar naprej, kar lahko povzroči alergijsko reakcijo. Ne pozabite, da prav vsaka družina v trudu za bolj zdravo okolje šteje!”

Mojca Kurent, VMS, dipl.org.dela


Za več informacij o pralnih plenicah obiščite našo Facebook stran Zdrave ritke in forum Ringaraja, ali pa se pridružite našim srečanjem v sklopu Kluba zdravih ritk. Poskrbite, da bo tudi vaš otrok odraščal v zdravem in čistem okolju!

 

Piše: Katja Sreš