Uredba o gumah

Več o “Uredba o ravnanju z izrabljenimi gumami”

Uredba določa pravila zbiranja in predelave izrabljenih gum ter druge obveznosti v zvezi z dajanjem gum v promet. Določbe se uporabljajo za vse vrste gum ne glede na njihovo velikost ali maso.

Povzročitelj odpadkov mora izrabljene gume oddati zbiralcu brezplačno ali jih prepustiti serviserju, fizične osebe pa tudi izvajalcu javne komunalne službe. Prepuščanje gum na prevzemnih mestih za komunalne odpadke je prepovedano. Fizične osebe jih lahko prepušča tudi v zbirnem centru javne komunalne službe. Izvajalec komunalne službe mora zbrane odpadne gume brezplačno oddati zbiralcu.

Serviser mora brezplačno prevzeti izrabljene gume od povzročitelja odpadkov za katerega opravi storitev vzdrževanja njegovega vozila.

Proizvajalci morajo zagotavljati takšno ravnanje z izrabljenimi gumami, da se zberejo vse izrabljene gume, ki nastanejo v RS v koledarskem letu in da se vse zbrane izrabljene gume oddajo v predelavo. Gume lahko daje v promet samo, če na svoje stroške zagotavlja zbiranje izrabljenih gum od povzročiteljev odpadkov ter javnih komunalnih služb ter zagotovi njihovo predelavo Z oglaševalnimi akcijami mora zagotoviti obveščanje javnosti o namenu in ciljih zbiranja izrabljenih gum ter o ravnanju z njimi, še posebej pa z:

  • možnimi učinki odmetavanja ali kopičenja izrabljenih gum na okolje,
  • prepovedjo prepuščanja izrabljenih gum na prevzemnih mestih za komunalne odpadke
  • možnostmi njihovega brezplačnega prepuščanja in
  • načinih njihove predelave

Izvajalec predelave izrabljenih motornih vozil mora izrabljene gume, ki nastanejo pri predelavi teh vozil oddati zbiralcu ali sam zagotoviti oddajanje izrabljenih gum v predelavo.

Predelovalec mora izrabljene gume predelati tako, da se:

  • reciklirajo do proizvodov, ki prenehajo biti odpadek ali
  • uporabijo kot gorivo ali za drugo pridobivanje energije.

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...