Čist-E-Novice

www-wrap-org-uk.gif
Evropa snuje pot v krožno gospodarstvo, kaj pa mi?
Krožno gospodarstvo je koncept, ki je nastal kot odziv na pritisk rastočega gospodarstva in potrošnje na omejene vire in nosilno sposobnost okolja. Prehod v krožno gospodarstvo se zato usmerja v ponovno uporabo, popravila in recikliranje.
Piše: Erika Oblak Več
ljubljana_prva_ZW_prestolnica.jpg
Ljubljana bi lahko postala prva evropska Zero Waste prestolnica
Mestni svet MOL je potrdil Strategijo ravnanja z odpadki oziroma Zero Waste načrt za obdobje 2014-2035. MOL želi postati občina, ki z viri ravna gospodarno in trajnostno, kjer nastajajo zelena delovna mesta ter kjer dragoceni viri ne končajo na odlagališču in hrana ne med odpadki. Sprejem načrta je eden od korakov v postopku vstopanja občine v nacionalno in evropsko mrežo skupnosti na poti do družbe brez odpadkov.
Piše: Erika Oblak Več
Stranski_kanjoni.jpg
Čudovitim kanjonom Amazonke grozi uničenje
Mednarodna skupina kajakašev, raftarjev in okoljevarstvenikov se je januarja 2014 pod vodstvom Rockya Contosa, ustanovitelja SierraRios, odpravila na prvenstveni spust, okoljevarstveno ekspedicijo po zgornjem toku reke Marañon v Peruju, ki skupaj z reko Ucayali tvori Amazonko. A tej čudoviti naravni znamenitosti, ki jo primerjajo z Grand Canyon-om, grozi popolno uničenje.
Piše: Dušan Komel Več
DSCN7220.JPG
Permakultura kot način življenja
O permakulturi se v zadnjem času veliko piše in govori. Po naših vrtovih vznikajo visoke grede in vsak vrtičkar že ve, da je pametno zastirati golo zemljo, da jo zaščitimo pred izsušitvijo ali teptanjem premočnega dežja. Mešani posevki in razporejanje različnih kultur na različnih delih vrta zagotavljajo odpornejši ekosistem.
Piše: Manja Vrenko, Trajnostni park Istra Več
okusanje-kave1.JPG
Člani EBM obiskali zeleno občino Vrhnika
Letos smo se odločili, da malo prevetrimo naše društvene dogodke. Za začetek smo si zadali cilj, da za naše podpornike pripravimo različne dejavnosti neformalnega druženja in širjenja strokovnega znanja. Tako se je 8 članov našega društva v petek, 20. junija, odpravilo na strokovno ekskurzijo na Vrhniko.
Piše: Janja Stopar Več
Okrogla_miza_Smeti_3.JPG
Francija prepoveduje plastične vrečke
Junija letos so poslanci francoskega parlamenta izglasovali vladni predlog, po katerem bi bila od 1. januarja 2016 dalje prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo.
Piše: Erika Oblak Več
Koledarček








Anketa_VSKC.jpg
Zanimive povezave
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si