16 Mar

Pred kratkim je bil Sloveniji predstavljen pomemben korak na poti k zmanjševanju zavržene hrane. Tik pred sprejetjem je namreč Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu.

04 Jan

V sklopu projekta »Ne meč'mo hrane stran!« je v prostorih Hotela Delfin ZDUS d.o.o. v Izoli v soboto, 19. 11., ob 19. uri potekala projekcija istoimenskega dokumentarnega filma (Just Eat It), ki so si ga ogledali člani 9 društev upokojencev (DU Ajdovščina, DU Gorica pri Slivnici, DU Ljutomer, DU Veliki Gaber, DU Limbuš Pekre, DU Ivančna Gorica, DU Smlednik, DU Postojna, DU Boris Kidrič) in uporabnice Centra dnevnih aktivnosti Koper.

01 Dec

V sklopu projekta Ne meč’mo hrane stran! smo v začetku novembra objavili nagradni vprašalnik za osnovne in srednje šole, ki je ponudil priliko za razmislek, kako je tema zavržene hrane vpletena v vsakdanjik posamezne šole, nam pa pomemben uvid v problematiko v javnih ustanovah. Že v projektu Volk sit, koza cela smo ugotovili, da se veliko hrane zavrže v izobraževalnih ustanovah - po naših izračunih vse šole skupaj na letni ravni za odvoz zavržene hrane porabijo 3 do 4 milijone €. To so milijoni, ki bi jih lahko namenili za učbeniške sklade, izlete socialno ogroženih učencev ...

21 Nov

Statistični urad RS je objavil nove podatke o količinah odpadne hrane. V primerjavi s preteklim letom smo v 2015 zavrgli za 18 kilogramov več hrane na prebivalca kot leto poprej. Razlog za ta odmik je tudi nova metodologija zbiranja podatkov, ki se usklajuje na ravni celotne Evropske unije, a tudi drugi podatki kažejo, da se količine zavržene hrane ne zmanjšujejo.

07 Nov

Društvo Ekologi brez meja v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije izvajamo projekt Ne meč'mo hrane stran!, ki ga delno financira Ministrstvo za okolje in prostor. Naslov projekta je že sam po sebi dovolj zgovoren. Zavržki hrane so velik problem, ki se ga tudi vedno bolj zavedamo in ga poskušamo reševati na različnih ravneh.

NAGRADNI VPRAŠALNIK ‘NE MEČ’MO HRANE STRAN!’

24 Oct

Javna projekcija filma Ne meč'mo hrane stran! (Just Eat It), ki je ob svetovnem dnevu hrane potekala v Kinu Šiška, je požela veliko zanimanja. Ker bi radi, da si film ogleda čim več ljudi, smo pripravili ponudbo za izvedbo projekcije v drugih slovenskih krajih.