Zaglavje Podpri nas
Uspešen pritisk potrebuje množice ozaveščenih posameznikov

Pravijo, da zamah metuljevih kril v Pekingu lahko sproži tornado v Ameriki. V tokratnih Čist-E-novicah se sprašujemo o zamahih, ki sprožajo spremembe pri odločevalcih in proizvajalcih na okoljskem področju. Z lastnim angažmajem dajemo zgled, s konkretnimi primeri pa priložnosti za ukrepanje slehernika. Vse s ciljem, da dolgoročno razmišljanje končno prevlada nad kratkoročnim, o čemer piše naš tokratni kolumnist, Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. Vabljeni k branju in zamahu s krili!

Novice
cover
Kako Ekologi brez meja vplivamo na politike

Ne mine mesec, ko ne sodelujemo v javnih konzultacijah in ne podpremo pobud naših kolegov doma in v tujini. Nič drugače ni bilo v letu 2020. Še (enkrat) več! Koronsko leto je zahtevalo drugačen pristop, našo stalno pripravljenost, kreativno zagovorništvo, še bolj izostrene watchdog radarje in skoraj 3 ‘intervencije’ mesečno.

Preberi več
Omare odpret in cunje preštet!

Ekologi brez meja smo navdušeni nad ljubiteljsko znanostjo, to je projekti, h katerim lahko prispevate prav vsi vi, dragi bralci in bralke. Zato ne preseneča, da se tudi projekt Obleka naredi človeka zanaša na vaš ‘znanstveni’ prispevek.

Preberi več
Recikliranje ali ponovna uporaba, izbira je naša

V mreži Break Free From Plastic bomo letos s kampanjo #WeChooseReuse dali prepotrebni pospešek enemu izmed najbolj učinkovitih načinov preprečevanja nastajanja odpadkov. Pridružite se nam s podpisom zaveze in nam pomagajte pri popularizaciji ponovne uporabe, mi pa obljubljamo, da bomo z vašo pomočjo od spodaj navzgor poskrbeli za novo upanje.

Preberi več
Zabrisanost zakonodajnih zagonetk

Kot prebava je spreminjanje zakonodaje utečen proces. Zavita pot, več postankov, različne metode in na žalost včasih tudi isti rezultat.

Preberi več
Osebno
Oblast razmišlja kratkoročno, civilna družba dolgoročno; kaj bo prevladalo?

V Sloveniji smo v zadnjem letu soočeni s poskusi pospešenega in sistematičnega zmanjševanja ali odvzema pravic sodelovanja civilne družbe kot posameznic ter posameznikov ter nevladnih organizacij, v najpomembnejših pravnih postopkih s področja varstva okolja.

Preberi več
Ne spreglejte