Zaglavje Podpri nas
Poletje brez odpadkov - naredimo prvi korak

Naša vizija je svet brez odpadkov. Zveni preveč utopično in naivno? Ali pa ni morda bolj naivno, da vztrajamo na preživetih modelih, s katerimi škodimo naravi in posledično pljuvamo v lastno skledo? V mesecu brez plastike se posvečamo osebni in kolektivni odgovornosti, ki od vseh nas zahteva pogum in odločnost. Ne le od posameznikov, ki bi naj pospravljali za sabo, kot upa naša kolumnistka Ana Hering, in nakupovali brez embalaže, kot to počne naša nova sodelavka Žaklina Žnajder. Po zero waste poti lahko stopimo le skupaj. Spodbujati moramo prakse in modele, ki nam omogočajo, da postanemo odgovorni državljani. Vse se začne v lokalnih skupnostih, kjer se zero waste koncepti širijo v vse pore delovanja — gostinstvo, trgovine in turizem, ki smo se jim tokrat še posebej posvetili.

Novice
Čevljarja Čevljarske urgence
V prvi raziskavi o evropskih trgovinah brez embalaže sodelovala tudi Slovenija

V mesecu boja proti plastičnem onesnaževanju je pod okriljem Zero Waste Europe izšla študija o trenutnem stanju in potencialni rasti trga trgovin brez embalaže. Na našo pobudo je v prvi tovrstni evropski študiji sodelovala tudi Slovenija.

Preberi več
Slovenija vodilna država pri uvajanju zero waste ukrepov, živega zgleda krožnega gospodarstva

23. junija je v organizaciji društva Ekologi brez meja potekalo spletno srečanje slovenskih zero waste občin in vseh, ki jih zanima zmanjševanje količin odpadkov na lokalni ravni. Dosedanje delo smo Ekologi brez meja skupaj s predstavniki slovenskih dobrih praks in krovne mreže Zero Waste Europe ocenili kot uspešno.

Preberi več
Trajnost v restavracijah

Različne študije so pokazale, da v hotelih kar 60 % vseh odpadkov nastane v restavracijah. Nekateri se branijo, da se drugače ne da in lahko tudi navedejo veliko razlogov, ki potrjujejo njihovo prepričanje. Še več pa je razlogov, ki pokažejo, da bi že z malimi spremembami lahko prihranili veliko.

Preberi več
Ko Zero Waste postane tvoj način življenja: primerjava Belgije in Slovenije

Že od nekdaj so me zanimali odpadki. Spraševala sem se, kam potujejo, kje se kopičijo, kje jih predelujejo, kam izginejo. Naenkrat sem se zavedala, da je okoli mene vse pakirano, še jabolka in vsaka banana posebej!

Preberi več
Osebno
Ne ga srat!

Zaradi Covid situacije se letos več posvečamo še neodkritim krajem naše male državice. Slovenski planinci se smatramo za okoljsko zavedne. A obstajajo tudi drugi odpadki, na katere (še) nismo toliko pozorni.

Preberi več
Ne spreglejte