Čist-E-Novice

HE pregovor.jpg
Smetiškarije v Hiši eksperimentov
»Prebral sem in sem pozabil. Videl sem in sem si zapomnil. Naredil sem in znam«, je znan kitajski pregovor, ki se ga držijo tudi v Ustanovi Hiša eksperimentov. Za konec novembra, v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, pripravljajo prav poseben dan, posvečen ravnanju s komunalnimi odpadki, ki so ga poimenovali Smetiškarije.
Piše: Urša Dolinšek Več
Skratova nogavicka.jpg
Podarimo odgovorna božično-novoletna darila
Po krompirjevih počitnicah nam misli že uhajajo proti decembru in z njim povezanimi prazničnimi dni ter seveda k darilom, ki si jih podarjamo ob teh priložnostih. Na srečo so minili časi, ko so ljudje brez premisleka kupovali darila in prepogosto celo takšna, s katerimi ni imel obdarovanec kaj početi. Čas je, da se začnemo tudi ob teh priložnostih obnašati bolj odgovorno – do sebe, do obdarovanca in do okolja.
Piše: Helena Nieboer Več
Okrogla miza Smeti 1.JPG
Če misliš, da so smeti problem nekoga drugega, pomisli še enkrat
Ekologi brez meja smo 21. oktobra 2013 skupaj s Kemijskim inštitutom in Kinom Šiška pripravili premiero britanskega dokumentarnega filma Smeti, ki smo ga zaradi velikega zanimanja isti dan predvajali kar dvakrat. Film prikazuje globalne probleme ravnanja z odpadki, pa naj gre za odlagališča, sežigalnice ali energetsko predelavo odpadkov. A na koncu predstavi primere iz prakse, ki nakazujejo, da je rešitev problema mogoča in izvedljiva.
Piše: Erika Oblak Več
Simbolicna predaja igac.JPG
Rabljene igrače razveseljujejo otroke in okolje
Ekologi brez meja smo v zadnjem času zelo aktivni na projektu Tekstilnica, v okviru katerega potekajo zbiralne akcije rabljenega tekstila, izmenjave oblačil in drugi dogodki, ki osveščajo javnost o možnostih ponovne uporabe rabljenih oblačil in pomenu ločenega zbiranja tekstilnih izdelkov. Zbranega tekstila je veliko, vmes pa se večkrat znajdejo tudi lepe in še povsem uporabne igrače. Trudimo se, da bi takšne igrače dobile novo življenje.
Piše: Jasna Možina Več
Pobiranje fizola 1.jpg
Ljudje lačni, fižol pa na polju
Prejšnji mesec nas je dosegel poziv projektne skupine 4 letni časi in kmetije Natek k skupnemu pobiranju pridelka z njive. Točneje je šlo za stročji fižol, ki ga je gospodar namenil pridelati in prodati našemu največjemu in najbolj slovenskemu trgovcu kot eko pridelek. A glej ga zlomka! Ker nam vremenski pojavi očitno vedno manj prizanašajo, se je skisalo tudi fižolu.
Pišeta: Anja Uršič in Urša Zgojznik Več
Vracamo druzbi.jpg
Uspešen teden korporativnega prostovoljstva
V okviru akcije Vračamo družbi so se podjetja priključila korporativni akciji za zbiranja rabljenega tekstila in s svojimi zaposlenimi za projekt Tekstilnica zbrala več kot tono oblačil, igrač, čevljev in drugega rabljenega tekstila, ki bo namesto na odpadu, predelan in ponovno uporabljen.
Piše: Helena Nieboer Več
Koledarček
odgovorna darila
Zanimive povezave
Svetovni dan hrane 2013: v besedah in številkah
info@ocistimo.si
ocistimo.si ebm.si