Avtor: Katja Sreš, dne 6. march 2020, 16:03

Pred štirimi leti smo v Sloveniji prvič gostili žensko, ki ustvari le pol kozarca smeti letno, letos pa bomo ta ‘clickbait’ lahko zamenjali z ‘moški, ki ima le 111 stvari’. V začetku aprila namreč prvič v Slovenijo prihaja Rob Greenfield, ki pa ga z razliko od Bee Johnson lahko opišemo še z veliko več ekstravagantnimi zanimivostmi. 

Pa začnimo kar pri rečeh, ki jih Rob poseduje. 5 let nematerialističnega življenja je privedlo do tega, da 33-letni Američan vseh svojih 111 stvari pospravi v en nahrbtnik. Tako ima Rob vedno s seboj vse svoje stvari, saj pravi, da je njegov dom Zemlja in drugega ne potrebuje. Med naborom najnujnejših potrebščin so tudi take, na katere ne bi pomislili - poleg seveda oblačil se v njegovem 16 kilogramskem nahrbtniku najdejo tudi rojstni list in pripomočki za preživetje v naravi. 

Rob je tudi moški, ki se je zakopal v več kot 2000 zabojnikov, da bi opozoril na problematiko zavržene hrane, podobno kot sta počela Jen in Grant v filmu Ne meč’mo hrane stran! (Just Eat It). V zgolj treh mesecih in pol je na svoji poti čez Ameriko (na kolesu iz bambusa, kakopak!) iz trgovskih zabojnikov pred odlagališči rešil več kot 130 kg še popolnoma užitne hrane. 

Najbrž pa je bilo za Roba najtežje živeti en mesec kot povprečen Američan. Na dan je pridelal dva kilograma smeti in se v to celotno količino tudi ‘oblekel’ (61 kg). S težo smeti, ki je skoraj taka kot njegova osebna teža, se je ‘Trash man’, ko ga tudi kličejo, sprehajal po mestu, potoval z javnimi prevoznimi sredstvi in ozaveščal šokirane mimoidoče.  

Prišla sem do konca ‘odpadkarskega’ seznama pridevnikov, s katerimi lahko opišemo Roba. Če bi radi od človeka, ki je sprva hotel živeti ameriške sanje, izvedeli še več o minimalizmu, neodvisnosti od sistemov, trajnostni mobilnosti in okoljskem aktivizmu, vam ne preostane drugega, kot da se pridružite na brezplačnem predavanju v Velenju in Ljubljani.

Nastala situacija s koronavirusom v Sloveniji nam trenutno žal ne dopušča optimizma, da bi naš dogodek v pričetku aprila lahko izvedli. Predavanji sta tako prestavljeni na kasnejši termin. O novih datumih še ne moremo govoriti, vas bomo pa o novostih obveščali. Rezervacije brezplačnih vstopnic bodo obveljale tudi za nadomestni termin.

Zdravje in dobro počutje vseh sta na prvem mestu. Pazite nase. #ostanidoma

https://youtu.be/9vCstrZ7ilk