Avtor: Katja Sreš, dne 3. february 2020, 11:02

V društvu Ekologi brez meja smo bili preko medijev seznanjeni s pobudo za ustanovitev nove zelene stranke Zelena dežela, ki si je za slogan nadela ime: “Očistimo Slovenijo”. 

Izrabo imena akcije, ki je leta 2010 prvič združila več kot 270.000 prebivalcev Slovenije, leta 2012 pa rekordnih 289.000 prebivalcev, kar predstavlja 14 % takratnega prebivalstva, ostro obsojamo!

Ime prvega tako množičnega prostovoljskega okoljskega projekta v Sloveniji se je v spomin in zgodovino ljudi zapisalo kot sinonim, kaj lahko naredimo vsi, če stopimo skupaj. Projekt je bil izveden povsem prostovoljno, s pomočjo več kot 500 organizatorjev na terenu, ki so opravili tisoče prostovoljnih ur za to, da smo iz narave očistili 20 tisoč ton odpadkov ter vprašanja okolja in odpadkov umestili v vsakodnevna družbena vprašanja. 

Namen akcije je vedno bil povezati vse v pozitivnem duhu, ne glede na narodnost, politično pripadnost, starost ali izobrazbo. Gre za moralno dediščino, ki je last vseh, ki so v katerikoli od akcij aktivno prispevali svoj čas, znanje in sredstva. Nihče od vidnih akterjev nove stranke nikoli ni bil del organizacijske ekipe ne na nacionalnem ne na lokalnem nivoju. Za nas ni bilo nikoli sprejemljivo, da si katerikoli posameznik ali skupina ime akcije prisvaja za svoje (politične) projekte in kampanje.

Društvo Ekologi brez meja je in bo delovalo politično neodvisno s ciljem aktivno prispevati k izboljšanju stanja okolja na področju odpadkov in ima za sabo vrsto projektov, ki so dali pomemben prispevek k spremembi politik in navad tako v Sloveniji kot širše. 

Dodatne informacije:

  • Katja Sreš, odnosi z javnostmi, 040 255 433, katja.sres@ocistimo.si