Objavila Barbara Zorko in Helena Nieboer, dne 9. november 2020, 15:11

Kdo smo in kaj počnemo?

Urša, Katja, Barbara, Žaklina, Helena in Jaka smo Ekologi brez meja. Po duši in srcu ekologi, po izobrazbi pa pisana mešanica vseh mogočih znanj. Svet brez odpadkov je naša vizija, odpiranje in raziskovanje poti do tega cilja pa naš način življenja.

Skupaj smo se zbrali pred desetimi leti, ko smo organizirali prvo vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo. Ker verjamemo, da je preprečevanje nastajanja odpadkov veliko bolj pomembno kot čiščenje, smo se priključili evropski mreži zero waste, uvajanje strategij zero waste v vse pore našega življenja pa je postala naša prva prioriteta.

Zakaj nameniti 0,5 % dohodnine ravno nam?

Garamo, tuhtamo, kujemo načrte, včasih brskamo po smeteh in kilogramih zavržene hrane, tečnarimo po državnih inštitucijah in še kaj, da bi mi vsi, torej tudi ti, živeli v čistem okolju. Veliko dela nas še čaka, včasih se nam zdi, da kar vsak dan več!  In to ni delo, ki ga opravimo v uri ali dveh po redni službi. Je resno raziskovalno in strokovno delo, ki zahteva celega človeka. In denar.

Kako bomo sredstva iz donacije porabili in kakšen pomen ima to za donatorje oz. ljudi?

“Radi bi organizirali izmenjavo oblačil za mlade v naši občini. Ker tega še nismo počeli, nas zanima, če nam lahko pomagate s kakšnim nasvetom, kako se projekta lotiti.”

“Za oddajo, ki jo objavljamo na naši televiziji, pripravljamo prispevek na temo plastike. Za vas imamo kratko vprašanje glede biorazgradljivih vrečk …”

“Že dolgo se trudimo, da bi zmanjšali količino odpadne hrane v šolski kuhinji, a doslej nismo naredili opazne spremembe. Kje začeti?”

Z veseljem se odzovemo in za vse zainteresirane organizatorje izmenjav pripravimo priročnik, odgovarjamo na novinarska vprašanja o različnih okoljskih temah, razvijamo postopke za zmanjševanje zavržene hrane v javnih ustanovah, vladi predlagamo zakonodajne ukrepe, lokalnim skupnostim pomagamo na poti do družbe brez odpadkov ali predavamo o različnih temah s področja okolja in odpadkov. 

Skrb za okolje brez odpadkov, pomeni istočasno skrb za naše zdravje. Donacije nam omogočajo, da še naprej odpiramo oči, poučujemo, ozaveščamo, raziskujemo in ponujamo rešitve na takšna in drugačna vprašanja, pobude, prošnje in predloge za sodelovanje. Zahvala za to gre tudi vam!