Avtor: Katja Sreš, dne 16. april 2021, 06:04

Prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih

V ponedeljek, 19. aprila, se pod okriljem projekta Obleka naredi človeka pričenjajo aktivnosti spodbujanja ponovne uporabe oblačil, ki bodo svoj vrhunec dosegle 23. aprila, na prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih, ki ga organizirajo Pravična trgovina Slovenije, Ekologi brez meja in Focus.

Partnerji projekta Obleka naredi človeka, ki so pred kratkim razkrili najbolj aktualne podatke o (odpadnih) oblačilih v Sloveniji, vabijo posameznike in organizacije k obeležitvi 23. aprila v rabljenih oz. oblačilih iz druge roke. “Oblecite rabljena oblačila, se fotografirajte in sliko objavite na družbenih omrežjih, da k sodelovanju spodbudite še druge,” poziva vodja projekta, Živa Lopatič.

Podporo apelu za več ponovne uporabe je izrazilo že več kot 25 organizacij, podjetij, vzgojno-izobraževalnih ustanov in medijev. V rabljena oblačila bodo odeti učenci, dijaki, študenti in zaposleni, na ta dan pa bodo organizirane tudi izmenjave oblačil, modne revije, oblikovalski izzivi in celo čistilne akcije v rabljenih oblačilih.

“22. aprila obeležujemo dan Zemlje, 24. aprila se spominjamo žrtev kolapsa stavbe tekstilne tovarne Rana Plaza v Bangladešu, 23. april pa je tako najbolj naravna izbira za prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih”, odločitev o terminu pojasnjuje Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. Med 19. in 25. aprilom sicer obeležujemo tudi teden modne revolucije oz. Fashion Revolution Week, zato organizatorji že s ponedeljkom vabijo k spremljanju zanimivih spletnih aktivnosti, ki bodo prek pogovorov, modnih revij in nasvetov posameznike zagrele za Dan v rabljenih oblačilih, ki je zaenkrat globalni unikat. 

Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe - hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’. Po izkušnjah organizatorjev se jim najlažje zoperstavimo z zgledom, od tod tudi zamisel in potreba po prvem slovenskem Dnevu v rabljenih oblačilih. Vse informacije o programu in možnostih sodelovanja so na voljo na spletni strani Obleka naredi človeka.

Sporočilo z dodatnimi gradivi v PDF obliki.