Avtor: Katja Sreš, dne 16. october 2021, 11:10

Današnji svetovni dan hrane poteka pod geslom “Naša dejanja so naša prihodnost - boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje”. Ker se Ekologi brez meja s problematiko (zavržene) hrane ukvarjamo že skoraj desetletje, imamo kar nekaj idej za koristna dejanja za boljše življenje.

Ne meč’mo hrane stran!

Začnimo na ‘našem’ terenu. Še vedno polovico zavržene hrane ustvarimo gospodinjstva (52 %). Vsi ozaveščeni, a lani smo je zavrgli še kilogram več kot leto prej. Kupi manj, skuhaj manj, zamrzni, odnesi s sabo iz restavracije bo za začetek že čisto dovolj. Za vse, ki bi radi naredili še korak dlje, priporočamo ogled publikacije Rešimo hrano, rešimo planet, nekaj koristnih nasvetov pa smo pripravili tudi v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije. 

Naša super hrana

Posegajmo po sezonskih lokalno pridelanih živilih! Prednosti je veliko več, kot si morda mislite. Ogljični odtis takšnih živil je zaradi kratkih dobavnih verig precej nižji, s proizvajalcem/prodajalcem lokalnih živil se lažje dogovorimo za nakup z lastno embalažo in česar morda še niste vedeli - dokazano je, da je psihološko lastništvo pri nakupu lokalne hrane večje, zato je manjša verjetnost, da jo bomo zavrgli. Pokukajte na zemljevid ponudnikov lokalne prehrane, podprite domače gospodarstvo in se prepričajte, da vse zgoraj našteto drži. 

Podnebju prijazno

Ko govorimo o hrani, seveda ne moremo mimo apela po uživanju čim več živil rastlinskega izvora. Kolegi iz Umanotere so v sklopu projekta spodbujanja nizkoogljične pridelave in potrošnje hrane, pripravili Babičino podnebno kuharico, ki vam pomaga razbliniti vse dvome o pripravi rastlinske prehrane. Ob pogledu na krasne fotografije se vam bodo zagotovo zacedile sline, zato vas ne bomo zadrževali več in želimo le še ‘dober tek’!