Objavljeno dne 10. september 2013, 10:09

Odprta kuhna nas je hipoma osvojila. Pa ne zato, ker bi nebroj arom iz celega sveta in tudi iz babičine izbe zadišalo od Pogačarjevega trga vse tja do Kodeljevega, ampak ker so se na Ekologe brez meja obrnili z vprašanjem, kako hudimana naj vendarle pridejo do ponudbe izvajalca javne službe, ki bi jim po končanih petkovih tržnicah odpeljal tisto, kar dostikrat kar pozabimo – odpadke, seveda. Zadevo so rešili in vse skupaj povezali v odlično kulinarično poezijo.

 

1. Kdo je Odprta kuhna? Veliko slišimo o njej, zelo malo pa o tem, kdo so ljudje, ki stojijo za tem projektom in ga držijo pokonci. Kar ne more biti lahko, zato bi jih resnično radi spoznali.

Odprto kuhno je zakuhalo kar nekaj akterjev. Najpomembnejši so naši kuharski mojstri, ki skrbijo za številne dobrote na stojnicah, potem so tukaj vsi naši zvesti obiskovalci, Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice in seveda organizatorji, ki smo vse skupaj povezali v celoto.

 

Logo Odprta kuhna

 

2. Barcelona, London, New York... in zdaj še Ljubljana. Kje ste črpali ideje za izvedbo Odprte kuhne v Sloveniji?

Ideja je podobna konceptu drugih svetovnih tržnic, vendar imamo pri nas kakšnega asa več v rokavu. Slovenija ima kot majhna država veliko prednost, saj lahko v prestolnico brez težav pripeljemo najboljše in to iz še tako oddaljenih krajev v državi. To na primer niti na sosednjem Hrvaškem ali v Avstriji ne bi bilo izvedljivo, saj so razdalje do glavnega mesta prevelike. In to je glavni cilj Odprte kuhne - v glavno mesto pripeljati najboljše, kar nam ponujajo slovenski kuharski mojstri.

 

Ekipa Odprte kuhne

Ekipa Odprte kuhne Alma Mujezinović, Lior Kochavy in Maša Pavoković (foto: Odprta kuhna)

 

3. Od ideje do izvedbe je pot neznansko zavita, strma in mestoma se res zdi, da izbiramo poti, ki jih ni. Koliko časa ste potrebovali, da ste jo realizirali in katere so bile glavne ovire?

Od ideje do realizacije Odprte kuhne je preteklo približno pol leta. Če pa bi morali izpostaviti najtežje del, je morda ravno to, kako restavracijam razložiti in približati nov koncept, ki ga še ne poznajo.

 

4. Koliko gostincev in turističnih kmetij je trenutno v vaši bazi in kakšen je postopek, da se uvrstim v jagodni izbor? Je dovolj, da znam speči dober kruh?

Če preštejemo, je vse do danes na Odprti kuhni svoje specialitete ponudilo že več kot 60 različnih kuharskih mojstrov. Pri izbiri se držimo kriterijev izvirnosti, kakovosti in kreativnosti, saj si želimo na vsaki stojnici ponuditi najboljše, poleg tega pa se želimo s ponudbo razlikovati od obstoječe ponudbe, ki jo ponujajo ljubljanske ulice in tako le dober kruh v ponudbi ne bi bil dovolj. Ob vseh treh pravilih pa je treba upoštevati tudi formalna navodila slovenske zakonodaje, zato včasih spretnost posameznega kuharskega mojstra ne zadostuje.

 

Nalaganje hrane Odprta kuhna

Utrinek z vedno polnega Pogačarjevega trga (foto: Jaka Birsa)

 

4. Odprta kuhna zdaj uspešno »krmi« mlado in staro že vse od 17. maja naprej. Imate že kaj podatkov, koliko ljudi se ustavi na en navaden petek med 11. do 19. uro na vaši lokaciji?

Glede na to, da je Pogačarjev trg po podatkih turistične organizacije najbolj pretočna točka v Sloveniji, je vse obiskovalce težko prešteti. Po podatkih prodaje naših gostinskih partnerjev se število giblje med pet in sedem tisoč obiskovalcev na prireditev. Z velikim veseljem pa jih v septembru, ko bo Ljubljana polna športnih navdušencev, pričakujemo še več.

 

5. Glede na to, da ste zelo ekološko usmerjeni, kako zagotavljate, da je odpadka (tako organskega kot embalaže, stekla) čim manj? Kako kuharji preračunavajo količine, ki jih bodo ljudje pojedli?

Kot organizatorji dogodka se trudimo, da naši partnerji poskrbijo za ustrezne koše za smeti in okolju čim bolj prijazno embalažo, ekipa JP LPT pa skupne odpadke sortira v temu namenjene zaboje. Nekateri ponudniki hrano, oziroma sestavine za pripravo končne specialitete, dostavljajo večkrat na dan, spet drugi že v naprej določijo okvirno količino. Vsak ponudnik hrane se skuša čim bolj racionalno pripraviti na dan, ki ga čaka. Zagotovo pa hrane ne zavržemo, saj vsakič zagotovimo obrok za vsaj eno socialno ogroženo družino.

 

Mnozica ljudi Odprta kuhna

Jé mlado in staro, sedé in stojé - v septembru tudi ob torkih in petkih (foto: Jaka Birsa)

 

6. Odprta kuhna se širi in s septembrom ste uvedli nekatere novosti. Katere?

Odprta kuhna je v septembru odprta vsak torek in petek, vse do 23. ure. Prejeli smo veliko prošenj in vprašanj o tem, zakaj se Odprta kuhna ne odvija pogosteje in predvsem malo v noč, zato smo v mesecu septembru, ki bo v Ljubljani zaradi športnih dogodkov še posebno živahen, podaljšali obratovalni čas.

 

7. Za konec pa – malo za šalo... kako bi denimo zvabili na Odprto kuhno Jožeta Novaka, po poklicu mesarja, ki prisega na svoje klobase in tisto eno in edino gostilno v svoji vasi? Vam je tak “kaliber” sploh v interesu?

Odprta kuhna je odprta za vse, saj smo prepričani, da lahko vsakdo najde nekaj, kar mu v tistem trenutku prija. Kot smo že omenili, je eden osnovnih namenov Odprte kuhne ta, da v Ljubljano pripeljemo najboljše kuharske mojstre iz cele Slovenije. Lahko bi na primer povabili tudi kuharja iz vaše vaške gostilne, ki pripravi odlične krvavice ali nekaj na žlico? S tem bi privabili tudi Jožeta Novaka, ki bi se pa potem na Odprti kuhni srečal še s kakšno naključno specialiteto in rekel: »Mejdun, poskusit ni greh.« Hkrati pa bi mojster iz vaške gostilne predstavil svojo gostilno v prestolnici in pridobil kakšnega novega gosta.

 

Torta Odprta kuhna

O tem, ali se na trgu kdaj ustavijo tudi košarkarji z Eurobasketa, nismo izvedeli nič… Pojdite preverit sami, splača se! (foto: Jaka Birsa)

 

8. Pride drugo leto Odprta kuhna še kam drugam ali ostajate v Ljubljani?

Odprta kuhna bo drugo leto zagotovo še naprej odpirala svoje lonce na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

 

Odprto kuhno najdete na spletu, Facebooku, Twitterju, YouTubu in Insagramu, poskusite pa jo lahko samo na Pogačarjevemu trgu v Ljubljani.

 

Piše: Polonca Štritof