Avtor: Katja Sreš, dne 11. april 2022, 16:04

Ekologi brez meja in Pravična trgovina Slovenije napovedujemo drugi Dan v rabljenih oblačilih, ki bo potekal 23. aprila. K sodelovanju ob podpori številnih organizacij vabimo tudi posameznike. 

32 organizacij in ustanov iz vse Slovenije se z izmenjavami, okroglimi mizami in aktivnostmi na spletu pridružuje drugemu Dnevu v rabljenih oblačilih, ki ga koordiniramo Ekologi brez meja in Pravična trgovina Slovenije. Namen dogodkov, kjer bodo v ospredju oblačila iz druge roke, je spodbuditi posameznike, da posežejo po rabljenih oblačilih, si jih 23. aprila nadenejo in svoj pozitivni zgled širijo na družbenih omrežjih. Lani je nastalo več kot 220 ozaveščevalnih objav, letos verjamejo v še večji odziv, saj se bodo akciji pridružili nekateri vplivneži, podpira pa jo tudi tudi mreža Zero Waste Europe.

"Vedno več je dokazov o netrajnostni prekomerni proizvodnji in porabi tekstila, ki izhaja iz pomanjkanja odgovornosti podjetij za hitro modo. Zadnje študije so pokazale zaskrbljujočo količino dragocenega materiala, ki se izgubi v linearnem poslovnem modelu tekstilnega sektorja, saj je skoraj 90 % materialov sežganih ali odloženih. Nujno potrebujemo spremembo politike, da zagotovimo prihodnost z odgovorno/trajnostno proizvodnjo ter podpremo ponovno uporabo in popravilo oblačil, kar je osnova za resnično krožno gospodarstvo. Zato popolnoma podpiramo pobudo Ekologov brez meja,”

pojasnjuje Larissa Copello, vodja kampanje za potrošnjo in proizvodnjo pri Zero Waste Europe.

Na sistemske spremembe je opozarjal tudi projekt Obleka naredi človeka, ki je združil organizatorki kampanje in društvo za sonaraven razvoj Focus. Slednji so pobudo za znižanje davčne stopnje za ponovno uporabo in popravila v predvolilnem času naslovili na parlamentarne in neparlamentarne stranke. Konkretno podporo pobudi so zagotovile SD, Desus, Pirati in stranka Vesna. 

Tudi letošnji Dan v rabljenih oblačilih bo vrhunec Tedna modne revolucije, ko od leta 2013 obeležujemo kolaps tekstilne tovarne Rana Plaza v Dhaki, v Bangladešu, ki je pod seboj pokopala 1.134 ljudi, približno 2.500 pa jih je bilo ranjenih.